SDP maksaisi työtulotukea pienipalkkaisille – siivooja tai kaupan kassa voisi saada käteen liki 80 euroa enemmän kuussa

SDP esittää pienipalkkaisille tukea, jossa työntekijä saisi verojen maksun sijasta veronpalautusta. Tarkoituksena on kannustaa sosiaalietuuksien varassa olevia ottamaan vastaan myös pätkä- ja keikkatöitä.

Työtulotueksi kutsuttu tuki koskisi osa-aikaisia ja tilapäisiä töitä tekeviä, joiden palkka jää vuodessa alle 15 000 euron. Käytännössä kyse olisi negatiivisesta ansiotuloverosta. Nykyisin kaikkein pienituloisimmat eivät maksa palkastaan veroa, mutta sosiaalivakuutusmaksut nostavat työllistymisen kustannuksia. SDP:n mukaan työtulotuki poistaisi kyseisen kannustinloukun.

 – Työtulotuki kohdentaa veronalennukset myös kaikkein pienipalkkaisimmille, jotka saavat suhteessa vähiten vastinetta työttömyys- ja eläkemaksuilleen, sanoo SDP:n kansanedustaja Timo Harakka tiedotteessa.

Niukimmassa mallissa 800 euroa kuussa ansaitseva siivooja tai kaupan kassa saisi käteen noin 30 euroa kuussa enemmän kuin nykyisin. Avokätisemmässä mallissa käteen jäisi samalla palkkatasolla liki 80 euroa enemmän kuussa, ja nettopalkka olisi 11 euroa suurempi kuin bruttopalkka.

Suurempi veronpalautus mahdollistaisi SDP:n mukaan sen, että työssäkäyvät eivät joutuisi turvautumaan toimeentulotukeen. Asumistuki säilyisi ennallaan.

Mallin kustannukset vaihtelevat 50–400 miljoonan euron välillä. Esitys liittyy SDP:n sosiaaliturvan uudistustyöhön ja vero-ohjelmaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Näin keskisuomalaiset kansanedustajat ovat valmistautuneet Linnan juhliin – Anne Kalmarin mustavalkoinen puku on kivijärveläistä tekoa, Piritta Rantasen tyylistä paljastui jo vilaus

Rautatientorin metroasemalla kokoontui äärioikeiston mielenosoittajia

Historian tohtori Ari T. Manninen Viitasaaren itsenäisyysjuhlassa: "Suomen selviäminen talvisodasta on ihme"

"Aika vakuuttunut olen siitä, että kutsu Linnaan ei tullut Temptation Islandin vuoksi" – radiojuontaja Harri Moisio pelkäsi ensin kutsun olevan väärennös

Video: Näin Keskisuomalainen seuraa Linnan juhlia – poikkeuksellisen paljon vieraita maakunnasta

Ruokalastit tyhjenivät Hurstin vähävaraisten itsenäisyyspäivän tilaisuudessa sadesäästä huolimatta

Supersiistijä halusi pukeutua käveleväksi mopiksi – Saana Tyni herättää keskustelua siivousalan arvostuksesta

Maistuisiko sinulle kalanmaksaterriini? Jyväskylän yliopiston tutkimushanke selvitti, että kalanmaksalle olisi kysyntää fine dining -ravintoloissa

Pelkän peruskoulun varaan jääminen on vähentynyt, mutta ei ole harvinaista

Informaatiosodan asiantuntija: "Poliittisesti herkkien aiheiden tutkijat joutuvat miettimään, haluavatko he puhua asioista omilla nimillään" – myös Linnaan kutsutut päätoimittajat korostavat tiedon merkitystä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.