SDP osoittaa välikysymyksensä erityisesti keskustalle

Välikysymys koskee muun muassa hallituksen uusia yhtiöittämissuunnitelmia.

Meillä on Suomen historian kokoomuslaisin hallitusohjelma, sanoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) avatessaan puheenjohtajakampanjansa maanantaina. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n mielestä tämä pitää täysin paikkansa. Siksi puolue osoittaa laajan välikysymyksensä hallituksen viimeaikaisista suunnitelmista erityisesti pääministeripuolue keskustalle, jonka politiikassa on SDP:n mielestä tapahtunut selvä muutos.

–  Me emme enää tunnista sitä keskustaa, joka on tekemässä päätöksiä, joissa markkinat asetetaan ihmisen ja aluepolitiikan edelle, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa pääministerin pitäisi ymmärtää, että pääministeri ei ole toimitusjohtaja, joka saneeraa työntekijöitä ja toimitiloja.

SDP antaa välikysymyksensä tiistaina ja hallituksen on vastattava 15 päivän kuluessa eduskunnan edessä. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen reagoi tulevaan välikysymykseen maanantaina Facebookissa.

– SDP teki välikysymyksen. En ole tainnut tällaista ennen nähdä. He listaavat siinä kaikki ennakkoluulonsa ja pelottelut, hän aloittaa päivityksensä.

Yhtiöittäminen ja opettajankoulutus

SDP:n kysymykset koskevat muun muassa hallituksen yhtiöittämissuunnitelmia, Savonlinnan opettajakoulutuksen lakkauttamista ja työttömien kohtelua.

 – Aluepolitiikka jää markkinoiden jalkoihin. Tästä yhtenä esimerkkinä on se että hallitus seuraa tumput suorina sivusta, kun Savonlinnasta aiotaan lakkauttaa opettajankoulutuslaitos. Säästöt lasketaan sadoissatuhansissa, mutta kustannukset yhteiskunnalle sadoissa miljoonissa, Lindtman sanoi.

Hänen mukaansa on myös syytä muistaa, että Suomessa on lähes 20 000 pitkäaikaistyötöntä enemmän nyt kuin hallituksen aloittaessa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi, että liikenneväylien sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämisuunnitelmien lisäksi SDP:lle on tihkunut viitteitä hallituksen aikeista yhtiöittää ammatillinen koulutus. Siitä ei kuitenkaan ole varmuutta.

Nämä kysymykset SDP esittää hallitukselle

Vanhanen suivaantui SDP:n välikysymyksestä

SDP tekee välikysymyksen Suomen suunnasta