SDP syyttää hallitusta ja vaatii aggressiivista verosuunnittelua kuriin

Kokoomuksen Häkkänen vastaa: "Kaikki puolueet ovat tässä yhdessä rintamassa."

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka arvostelee hallitusta siitä, että se on haluton puuttumaan sote-yritysten aggressiiviseen verosuunnitteluun. Puolue esitteli keskiviikkona mallinsa sote-yritysten verovälttelyn estämiseksi.

– Hallituksen sote-malli ei puutu millään tavoin verovälttelyyn. Vaikka hallitus on muuta lupaillut, se ei lakiluonnoksessaan velvoittaisi sote-yrityksiä toimittamaan tietoja niiden verosuunnittelusta, moittii SDP:n verovastaavana toimiva Harakka.

Harakan mukaan on kohtuullista, että sote-yritykset maksavat verot Suomeen, kun niiden voitot kertyvät veronmaksajien rahoista. SDP esittää muutoksia hallituksen sote-mallin puutteiden korjaamiseksi. Muutosten tarkoituksena on varmistaa, että sote-yritykset saadaan maksamaan verot Suomeen täällä kertyneistä voitoista.

Maakohtainen veroraportti

Sote-yritysten on hallituksen lakiesityksen mukaan raportoitava tilinpäätöksensä ja maksamiensa verojen määrät. Harakan mukaan vaaditut tiedot ovat suurimmalta osiltaan jo nykyään julkisia, eikä niiden pohjalta pysty arvioimaan verosuunnittelua. Tiedot annetaan vain Suomen yhtiöistä, vaikka verot minimoidaan konsernin kansainvälisellä tasolla.

– SDP esittää, että Suomen ulkopuolella toimivien sote-yritysten on julkistettava maakohtainen veroraportti konsernitasolla, Harakka sanoi.

Toistuvatko Ruotsin virheet?

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan suurimmat ongelmat piilevät kuitenkin hallituksen sote-mallin rakenteessa, kun hallitus pakottaa yhtiöittämään jopa julkiset terveyskeskukset. Yhtiöiden mahdollisuus kermankuorintaan uhkaa vesittää tavoitteet kustannusten hillinnästä.

Rinne ja Harakka nostivat esiin Ruotsin sote-palvelut varoittavana esimerkkinä. Harakan mukaan sote-alan suuryritysten osuus veroista on rääpälemäinen ja ne ovat tuottaneet omistajilleen kaksinkertaisesti muihin palveluyrityksiin verrattuna.

– Hallitus on toistamassa Ruotsissa tehtyjä virheitä. SDP:n sote-mallissa valinnanvapaus toteutettaisiin ilman pakkoyhtiöittämisiä.

"SDP tekee politiikkaa"

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen sanoo SDP:n tekevän nyt politiikkaa, koska kaikki puolueet yhdessä rintamassa haluavat estää aggressiivisen verosuunnittelun ja mahdollisen verojen kiertämisen kaikilta yrityksiltä. Hän korosti, että sote-uudistuksen yhteydessä on tarkoitus lisätä merkittävästi verojalanjäljen julkisuutta.

– Kun verorahoja käytetään, kaiken pitää tapahtua täysin avoimesti ja kaikki tiedot tulevat julkiseksi. Se on ehdoton vaatimus.

Kansalliset toimet eivät riitä

Häkkänen muistuttaa, että pelkästään kansallisilla päätöksillä verojen kiertämistä ei pystytä estämään. Siihen tarvitaan voimakasta vaikuttamista EU:ssa. Hän jatkoi, ettei Rinnekään saanut valtiovarainministerinä aikaiseksi verovälttelyä estävää lainsäädäntöä, koska se ei ole helppoa.

Häkkänen kertoi, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on kutsunut veroasiantuntijat ja sote-toimijat keskustelemaan, miten vero-ongelmia voitaisiin taklata, jotta verotulot jäävät Suomeen.

– Nyt etsitään kaikki mekanismit, joilla voidaan estää verojen välttelyä, Häkkänen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.