SDP:n Karilta vihreää valoa tiedustelulakien kiireelle

Hallitus käy lähetekeskustelun tiedustelulakipaketista ensi viikon tiistaina. SDP:ssä tiedustelulakeihin perehtynyt ja ryhmäpuheenvuoron pitävä kansanedustaja Mika Kari pitää mahdollisena, että sosiaalidemokraatit hyväksyvät sen, että lakipaketti viedään läpi nopeutetussa järjestyksessä.

– En näe henkilökohtaisesti mahdottomana lakiesityksen käsittelemistä kiireellisessä järjestyksessä, jos eduskunnalla on asian käsittelyyn riittävä aika ja lakiehdotuksessa olevien yksityiskohtien osalta päästään parlamentissa yksimielisyyteen, Kari kertoo.

– Viime kädessä SDP:n kanta tulee ryhmäpuheenvuorossa, minkä tulen tiistaina pitämään, Kari jatkaa.

Supoa valvottava

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja ja hallintovaliokunnan jäsen Kari nostaa esille suojelupoliisin roolin. Kari korostaa, että supo on siirretty poliisihallinnon alta suoraan sisäasiainministeriön alaisuuteen ja supolle ollaan nyt antamassa aiempaa laajempia toimintavaltuuksia.

– Supoon kertyy todella paljon sensitiivistä tietoa. Pitää saada varmuus siitä, että suojelupoliisille, jolle ehdotetaan lisää valtaoikeuksia, tulee toimiva parlamentaarinen valvonta, Kari sanoo.

Karin mukaan eduskunnalla tulee olla mahdollisuus supon lisääntyvien valtaoikeuksien seurantaan, valvontaan ja tarvittavaan ohjaukseen.

– Supon valvonnan tulee olla niin täysimääräistä, että valvoja pääsee hissillä supon kellariin saakka, Kari sanoo.

Yli 900 sivun paketti

Lakiesityksessä ehdotetaan tiedusteluvaltuutetun sekä tiedusteluvaliokunnan perustamista, johon valittaisiin 11 jäsentä. Tämä ei Karille riitä. Hän kysyy, onko lakiesitykseen kirjoitettu riittävällä tarkkuudella tiedusteluvaliokunnan täysimääräinen oikeus ja mahdollisuus valvoa supoa.

Karin mukaan yksi vaihtoehto on se, että valiokunnalle annetaan eduskunnan haluamat ja määrittelemät parlamentaarisen valvonnan työkalut. Lisäksi on muitakin vaihtoehtoja. Tiedusteluvaliokunnalla voi olla pienempi jaosto, jolle valvonta annetaan.

Kari korostaa, että kysymyksessä on neljän lakipaketin kokonaisuus, joka sisältää yli 900 sivua. Eduskunnalle pitää antaa tosiasiallinen aika esityksen valmisteluun ja valiokunnilla tulee olemaan merkittävä rooli, kun se kampaa hallituksen esitystä.

– Valiokuntakäsittelyssä tulee määritellä tiettyjä asioita tarkkarajaisemmin ja varmistaa se, että lakiin liittyvät lukuisat yksityiskohdat ovat linjassa kansalaisten perusoikeuksien kanssa, Kari sanoo.

Tieto liikkuu verkossa

Kari on toiminut sekä hallinto- että puolustusvaliokunnassa vuodesta 2011. Hän kertoo olleensa todistamassa turvallisuustilanteen muutosta Euroopassa ja maailmalla.

– Me tarvitsemme tiedustelulainsäädäntöä ja olemme harvoja Euroopan maita, jossa tätä kenttää ei ole lailla tarkkarajaisesti säädetty ja on aika laittaa asiat ajan tasalle, Kari sanoo ja jatkaa.

– Terroritarkoituksessa tehdyt teot ja niiden suunnittelut ja myös maanpuolustukselliset asiat ovat siirtyneet verkkoon ja sitä kautta perustellut paineet viestiliikenteen valvomiseen ovat olemassa, Kari sanoo.

Kari kuitenkin muistuttaa, että viestintäsalaisuutta ja luottamuksellisen tiedon saamisen ehtoja on aikaisemmin maassamme tiukennettu. Nyt ollaan ottamassa harppaus toiseen suuntaan.

SDP avainasemassa

Hallitus haluaa saattaa tiedustelulait voimaan kiireellisinä. Ratkaisevassa asemassa on suurin oppositiopuolue SDP. Se yksin voi estää nopeutetun käsittelyn.

Siviili- ja sotilastiedustelulait laajentavat suojelupoliisin ja puolustusvoimien valtuuksia harjoittaa tiedustelua. Lait mahdollistaisivat tietoliikennetiedustelun eli tietojen hankkimisen sähköposteista ja muista viesteistä, jotka liikkuvat rajan yli tietoverkoissa.

Uudet lait sallivat tiedustelun kansallisen turvallisuuden nimissä silloinkin, jos kyse ei ole rikoksesta. Supo voisi käyttää erilaisia tiedonhankintakeinoja hankkiakseen tietoa vaikkapa terroriteon suunnittelusta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .