SDP:n Pilvi Torsti jätti lakialoitteen presidentin syntyperävaatimuksen poistamisesta perustuslaista

Torstin mukaan syntyperäisyyden vaatiminen rajoittaa isoa osaa ei-syntyperäisiä suomalaisia asettumasta ehdolle Suomen presidentinvaaleissa.

SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti on tänään jättänyt lakialoitteen presidentin syntyperävaatimuksen poistamisesta perustuslaista. Torsti kertoo asiasta Facebookissa.

Torstin mukaan syntyperäisyyden vaatiminen rajoittaa isoa osaa ei-syntyperäisiä suomalaisia asettumasta ehdolle Suomen presidentinvaaleissa.

– Samanlainen vaatimus ei koske esimerkiksi pääministeriä, muita ministereitä tai eduskunnan puhemiestä. Ylipäätään Suomen oikeusjärjestelmä ei tee eroa syntyperäisten tai myöhemmin Suomen kansalaisuuden saaneiden välillä, muuten kuin presidentin kohdalla.

Syntyperävaatimuksen poistamista on aiemmin ehdottanut muun muassa valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen. Hänen mukaansa kielto paitsi estää ei-syntyperäisten mahdollisuutta asettua ehdolle, myös kaventaa äänestäjien valinnanvaraa löytää ehdokas.

– Ymmärrän, että syntyperäisyyden vaatimus valtionpäämieheltä ja ministereiltä oli perusteltu aikoinaan itsenäisyyden alussa, kun oli tarve vakiinnuttaa nuori itsenäisyys ja tasavalta. Mutta mihin tarvitaan syntyperäisyyden vaatimusta presidentiksi valittavalta 2010-luvulla? Ojanen kommentoi keväällä STT:n haastattelussa.

Keskustan Kaikkonen oli keväällä valmis harkitsemaan

STT kysyi keväällä kantaa asiaan eduskuntaryhmien puheenjohtajilta. Tällöin keskustan Antti Kaikkonen ilmoitti olevansa valmis harkitsemaan syntyperävaatimuksen poistamista.

Kokoomuksen Kalle Jokinen sanoi, että presidentin tehtävä edellyttää syntyperäisyyttä. Perussuomalaisten silloinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi ei myöskään nähnyt tarvetta vaatimuksen muuttamiselle.

SDP:n Antti Lindtman arvioi, että asiaa voidaan pohtia osana laajempaa kokonaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.