SDP:n Rinne: Ratkaisussa "epäviisaita ja epäoikeudenmukaisia asioita"

Oppositio kommentoi tuoreeltaan hallituksen päätöstä hyväksyä yhteiskuntasopimusesitys.

Yhteiskuntasopimuksessa on talouspoliittisesti epäviisaita ja palkansaajien kannalta epäoikeudenmukaisia asioita, joita SDP ei hallituksessa ajaisi, puheenjohtaja Antti Rinne kirjoittaa Facebookissa. Esimerkiksi lomarahojen leikkaus ei ole reilu julkisen sektorin palkansaajille.

– Valtaosalle perheistä lomarahan maksu on ainoa hetki vuodesta, jolloin kodin taloudessa voidaan elää hetken aikaa leveämmin.

Työajan pidentämistä Rinne kuvailee rajuksi teoksi, joka voi lyhyellä aikavälillä jopa syventää työttömien ahdinkoa. Ostovoiman heikentymiseenkään Suomella ei olisi varaa, Rinne sanoo.

– Hallituksen puheista on edelleen jäänyt epäselväksi, mitä lopulta tapahtuu uhkana olleille veronkorotuksille ja lisäleikkauksille ja sopimuksen palkkioksi luvatuille veronkevennyksille.

Puolue suhtautuu kuitenkin myönteisesti siihen, että työmarkkinajärjestöt pääsivät ratkaisuun, jolla vältettiin hallituksen pakkolait.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo tiedotteessa, että yhteiskuntasopimus on parempi kuin pakkolait. Hänen mukaansa naisvaltaiset alat joutuvat kuitenkin yhteiskuntasopimuksen maksajiksi. Hänkin nostaa esille julkisen sektorin työntekijöiden lomarahaleikkaukset.

– On väärin laittaa julkisen sektorin pienipalkkaiset naiset maksajiksi, vaikka se tehtäisiinkin vähemmän vahingollisesti kuin pakkolaeissa. Tähän olen pettynyt.

– Sopimisen kulttuuri on arvokas, Niinistö kuitenkin pehmentää.

Soini blogissaan yhteiskuntasopimuksesta: "En usko, että SAK sopua kaataa"

Hallitus hyväksyi yhteiskuntasopimuksen – veroalesta ei vielä lupausta