SDP:n Rinne: Reunaehtojen toteutuessa tiedustelu-uudistusten nopea toteuttaminen suomalaisten etu

SDP ratkaisee kantansa kiirehtimismenettelyyn tiedustelulainsäädännön kohdalla, kun lakiesityksen kokonaisuus on selvillä.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan reunaehtojen toteutuessa on suomalaisten etu, että tiedustelutoiminnan uudistukset toteutetaan mahdollisimman nopeasti.

– Lainsäädäntökokonaisuuksia valmisteltaessa on löydettävä kokonaisuus, jossa kenenkään sähköpostiliikenne tai muu viestintä ei perusteettomasti joudu viranomaisten seurannan kohteeksi, Rinne sanoi  SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa tänään.

Hänen mukaansa on löydettävä oikea tasapaino kansalaisten perusoikeuksien ja tiedustelun tarpeiden välillä.

– Perusoikeuksiin puuttumisen vastapainona on myös tiedustelutoiminnan valvonta saatettava vaikuttavan ja laajan parlamentaarisen valvonnan piiriin, Rinne sanoi.

Hän totesi aiemmin tällä viikolla, että SDP ratkaisee kantansa kiirehtimismenettelyyn tiedustelulainsäädännön kohdalla, kun lakiesityksen kokonaisuus on selvillä.

Tiedustelulainsäädännön hyväksyminen vaatii perustuslain muuttamista. Jotta perustuslakia saataisiin muutettua tämän vaalikauden aikana, täytyy kiirehtimismenettelyn saada taakseen viisi kuudesosaa eduskunnasta. Useat eturivin päättäjät ovat patistaneet eduskuntaa tiedustelulain mahdollisimman pikaiseen hyväksymiseen Turun joukkopuukotuksen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rinne: Isoon kansanliikkeeseen mahtuu paljon puhetta