SDP:n Rinne: Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa ei näköalaa eikä puhtia

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen sisältö toistelee kevään kehysriihen linjaa ja on näköalaton ja puhditon, sanoo SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Rinteen mukaan budjettiesityksestä puuttuvat tulevaisuusinvestoinnit, joita tarvitaan esimerkiksi tekoälyn mullistaessa työelämää.

– Nämä pienet karkkirahat, joita laitettiin liikkeelle esimerkiksi varhaiskasvatukseen, niillä ei ole mitään mittasuhdetta siihen, mitä tämä hallitus on leikannut. Ei ole mitään viitteitä siitä, että tulevaisuusinvestointeja lähdettäisiin viemään eteenpäin, Rinne sanoo.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa varhaiskasvatuksen tasa-arvon ja osallistumisasteen edistämiseen ehdotettiin kohdennettavan kymmenen miljoonaa ja maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun viisi miljoonaa euroa.

Rinne pitää tärkeinä ilmaista varhaiskasvatusta, oppivelvollisuuden pidentämistä ja muuntokoulutusta, jota tarvitaan, kun työelämä muuttaa muotoaan.

Rinne näkee budjettiesityksen myös vahvistavan eriarvoistumista, sillä esityksessä olivat edelleen voimassa etuuksiin tehdyt indeksileikkaukset.

Rinteen ohella eriarvoistumiseen ottaa kantaa Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

– Sama summa, jolla Orpo on nyt jälleen alentamassa tuloveroja, riittäisi perusturvan indeksijäädytyksen poistoon. Se olisi oikeudenmukainen ja tasa-arvoa parantava päätös, Andersson kirjoittaa tiedotteessa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi aiemmin tänään ministeriön budjettiehdotuksen päälinjoista. Orpo totesi, veroratkaisuista isoin on ansiotuloverotuksen alentaminen.

– Kun veronkevennyksiä tehdään, niin vastaava raha haetaan muualta, kiristämällä muita, lähtökohtaisesti haitta- ja ympäristöveroja, Orpo sanoi.

"Hallitus kasvattanut saastuttavan energian tukia"

Andersson pitää tervetulleena puhetta ympäristöystävällisestä budjetista, mutta näkee, että käytännössä hallitus on toimillaan vauhdittanut ilmastonmuutosta.

– Totuus on, että tämä hallitus on kasvattanut saastuttavan energian tukia ja päättänyt hakata lisää metsää.

Andersson ja Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto höyläisivät molemmat sadoilla miljoonilla euroilla ympäristölle haitallisia verotukia. Säästyneet varat olisi puoluejohtajien mukaan viisasta kanavoida esimerkiksi koulutusjärjestelmään, tutkimukseen ja innovaatioihin.

Myös Aalto sanoo tiedotteessa, ettei verotuksen kevennys ole oikeaa politiikkaa silloin, kun samalla pienituloisten perusturvasta on leikattu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.