SDP:n Rinteen on tarkoitus huomenna kertoa hallitusneuvotteluihin lähtevät puolueet

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on hallitusneuvotteluihin lähdön kannalla, jos puolueen tavoitteet ovat yhteen sovitettavissa muiden puolueiden kanssa. Näin arvioi kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) pohtii parhaillaan, millä pohjalla hallitusta lähdetään muodostamaan. SDP on viime päivinä keskustellut kahdenvälisesti jokaisen eduskuntapuolueen kanssa. Kokoomuksen ja SDP:n keskustelut kestivät kaikkein kauimmin, yhteensä useita tunteja. Rinne on sanonut uskovansa, että pohja hallitusneuvotteluihin ratkeaa tänä iltana. Rinteen mukaan huomenna eduskuntaryhmien tilaisuudessa käydään läpi tunnustelijan tehtävän lopputulokset ja vasta silloin ne ovat julkisia.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi aiemmin, että keskusteluissa SDP:n kanssa oli paljon rakentavaa ja paljon myöskin asioita, jotka ovat vielä auki.

Jokinen pitää tätä luonnollisena asiantilana.

– Tämä oli tunnusteluvaihe, tässä ei käyty neuvotteluja, ja on itsestään selvää, että neuvotteluissa on sitten paljon tarkennettavaa ja paljon yksityiskohtia, jotka pitää käydä, Jokinen kommentoi medialle kokoomuksen ryhmäkokouksen jälkeen.

Jokisen mukaan kokoomus haluaa käydä vielä tarkkaan läpi muun muassa talous-, työllisyys ja verokysymyksiä, jos hallitusneuvotteluihin ryhdytään sinipunapohjalla.

Kokoomuksen ryhmän tunnelmaa Jokinen kuvaa rauhalliseksi.

– Tiedämme omat tavoitteemme ja ymmärrämme tilanteen, että tunnustelija tekee sitten ratkaisut.

Keskustan hallitusneuvotteluryhmä koolla iltapäivällä

Keskustan hallitusneuvotteluryhmä kokoontuu myöhemmin iltapäivällä analysoimaan hallitustunnustelujen tilannetta. Asiasta kertoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen keskustan ryhmäkokouksen jälkeen.

Ryhmä kävi Kaikkosen mukaan huolellisen ja analyyttisen keskustelun, mutta ei tehnyt päätöksiä siitä, onko keskusta valmis lähtemään hallitukseen vai ei. Hänen mukaansa hallitusneuvotteluryhmä on keskeinen toimija tässä vaiheessa.

Sinipuna vai kansanrintama?

Yleisimmät veikkaukset hallituspohjaksi ovat matkan varrella olleet SDP:n ja kokoomuksen varaan rakentuva sinipuna sekä kansanrintama, jossa suurimmat puolueet olisivat SDP ja keskusta. Se kummalla pohjalla on enemmän nostetta on tuntunut vaihtelevan lähes päivittäin.

Molemmissa päällimmäisissä hallituspohjavaihtoehdoissa olisivat todennäköisesti mukana vihreät ja RKP.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto totesi tapaamisen jälkeen eilen, ettei hänelle syntynyt mielikuvaa, mikä pohja voisi olla hallitustunnustelijalle mieluisin. Myös RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toppuutteli, ettei minkään puolueen kannata ottaa hallitukseen menoa itsestään selvyytenä, vaan kokonaisuus varmasti ratkaisee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentti: Keskustakin hinkuu hallitukseen – oppositiossa ei enää lihota kuten takavuosina