SDP:n kansanedustajat heittävät tiedustelulakipallon hallitukselle

Maarit Feldt-Ranta kysyy, panisitko nimesi tyhjään vekseliin.

SDP:n kansanedustajat heittävät tiedustelulakipallon maan hallitukselle. SDP:n presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Maarit Feldt-Ranta ihmettelee tiedustelulakien kiireellisyydestä käytävää keskustelua.

– Hallituksen ministerit yksi toisensa jälkeen vaativat oppositiota tiedustelulakien taakse, vaikka hallitus ei ole tehnyt edes esitystä asiasta, Feldt-Ranta sanoo.

– Ei ole länsimaisessa oikeusvaltiossa asiallista, että oppositiota pyydetään ottamaan plankkona kantaa asian. Panisitko nimen tyhjän vekseliin?

Feldt-Ranta kertoo, että hallitus on luvannut antaa lausuntoyhteenvedon tiedustelulaeista elokuun aikana, mutta sitä ei ole tullut.

Feld-Rannan mukaan SDP on sitoutunut lakiprosessiin ja siihen, että lakiehdotus käydään huolellisesti läpi ja Suomeen tehdään ajantasainen lainsäädäntö.

Vielä ei voida ottaa kantaa

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd) sanoo, että Suomeen tarvitaan verkkotiedustelulaki. Lainsäädännöllä ei saa luoda esteitä turvallisuuden lisäämiselle yhteiskunnassa.

– Samaan aikaan tulee keskustella yksityisyyden suojan ja turvallisuuden tasapainosta, Kari sanoo.

Myös hän huomauttaa, että hallituksen esitys puuttuu, joten sitä ennen lakiehdotuksen ja sen kiireellisyyteen ei voi ottaa tarkempaa kantaa.

– Selvää on se, että yhteiskuntaa haastetaan turvallisuuden näkökulmasta ennennäkemättömällä tavalla. Lainsäätäjien ja viranomaisten tulee tehdä kaikkensa, jotta kansalaisiin kohdistuvat raukkamaiset iskut saadaan lopetettua ja torjuttua, Kari sanoi.

Hän pitää ydinkysymyksenä niitä keinoja, joilla iskuja torjutaan. Hän muistutti, että Ruotsissa laajempi lainsäädäntö on ollut voimassa jo yli Kymmenen vuotta, mutta siitä huolimatta siellä on ollut iskuyrityksiä ja iskuja.

Missä on esitys?

– Marssijärjestys on se, että ensin katsotaan sisältö ja sitten prosessi, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Hän ihmettelee hallituksen kiirehtimistä asiassa, vaikka hallitus ei ole vieläkään antanut lausuntoyhteenvetoa.

– Me olemme sitoutuneet siihen prosessiin, että tämä käydään vastuullisesti läpi ja olemme valmiit siihen, että tehdään ajantasainen lainsäädäntö, jossa turvallisuus ja kansalaisten perusoikeudet nivotaan yhteen.

– Kun nähdään, mikä on lopullinen esitys, muodostetaan lopullinen kanta säätämisjärjestysasiaan, Lindtman jatkaa.

Löydettävä tasapaino

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi eduskuntaryhmälle pitämässään puheessa, että tarvitsemme parempaa kykyä ennakoida uhkatilanteita. Rinteen mukaan reunaehtojen toteutuessa on suomalaisten etu, että tiedustelutoiminnan uudistukset toteutetaan mahdollisimman nopeasti.

– Lainsäädäntökokonaisuuksia valmisteltaessa on löydettävä kokonaisuus, jossa kenenkään sähköpostiliikenne tai muu viestintä ei perusteettomasti joudu viranomaisten seurannan kohteeksi, Rinne sanoi.

Hänen mukaansa on löydettävä oikea tasapaino kansalaisten perusoikeuksien ja tiedustelun tarpeiden välillä. Tarvitaan pelisäännöt niin sotilastiedustelulle kuin siviilitiedustelulle, erityisesti tietoliikennetiedustelulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rinne: Isoon kansanliikkeeseen mahtuu paljon puhetta

Demarivaikuttaja Reijo Laitinen: Antti Rinteen kasvoilla ei nousta

SDP:n Rinne: Reunaehtojen toteutuessa tiedustelu-uudistusten nopea toteuttaminen suomalaisten etu

Uusimmat

Kotimaa

Ex-sisäministeri lisää painetta al-Holin palautuksissa Marinille ja Kulmunille – "Ei ole vain ulkoministerin asia"

Ulkoministeri Haavisto: Tällä hetkellä konkreettista operaatiota al-Holin palautuksista ei ole

Komission vihreä suunnitelma kiristää ilmastotavoitteita ja kertoo, miten niihin on tarkoitus päästä

Entinen pääministeri Rinne on valittu eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi

Vihtavuorelainen perheenäiti oli lähistöllä, kun ruutitehtaalla räjähti – pamauksen syytä selvitetään, alue tutkitaan tarkemmin torstaina

Kaukolämmön jakelussa katkoksia Jyväskylässä – huomenna Mäyrämäki, ensi viikolla Ylioppilaskylä

Helsingin kaupungin asuntotuotannon ex-pomo kohteli alaistaan vähättelevästi ja loukkaavasti – myös kaupungille tuomio työturvallisuusrikoksesta

Yli 2,6 miljoonaa euroa apurahoja Jyväskylän yliopistoon – katso kaikki Koneen Säätiön apurahojen saajat tästä

Hallituspuolueiden kansanedustajat eri linjoilla al-Holin suomalaisten asiassa: Könttä (kesk.) vastustaa kotiuttamista – "Suomeen ei pidä terroristeja tuoda ollenkaan"

Lapsiasiavaltuutettu moittii Suomea hidastelusta lasten palautuksissa al-Holista – "Prosessi on ollut tuskaisen hidas"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.