SDP:n kansanedustajat heittävät tiedustelulakipallon hallitukselle

Maarit Feldt-Ranta kysyy, panisitko nimesi tyhjään vekseliin.

SDP:n kansanedustajat heittävät tiedustelulakipallon maan hallitukselle. SDP:n presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Maarit Feldt-Ranta ihmettelee tiedustelulakien kiireellisyydestä käytävää keskustelua.

– Hallituksen ministerit yksi toisensa jälkeen vaativat oppositiota tiedustelulakien taakse, vaikka hallitus ei ole tehnyt edes esitystä asiasta, Feldt-Ranta sanoo.

– Ei ole länsimaisessa oikeusvaltiossa asiallista, että oppositiota pyydetään ottamaan plankkona kantaa asian. Panisitko nimen tyhjän vekseliin?

Feldt-Ranta kertoo, että hallitus on luvannut antaa lausuntoyhteenvedon tiedustelulaeista elokuun aikana, mutta sitä ei ole tullut.

Feld-Rannan mukaan SDP on sitoutunut lakiprosessiin ja siihen, että lakiehdotus käydään huolellisesti läpi ja Suomeen tehdään ajantasainen lainsäädäntö.

Vielä ei voida ottaa kantaa

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd) sanoo, että Suomeen tarvitaan verkkotiedustelulaki. Lainsäädännöllä ei saa luoda esteitä turvallisuuden lisäämiselle yhteiskunnassa.

– Samaan aikaan tulee keskustella yksityisyyden suojan ja turvallisuuden tasapainosta, Kari sanoo.

Myös hän huomauttaa, että hallituksen esitys puuttuu, joten sitä ennen lakiehdotuksen ja sen kiireellisyyteen ei voi ottaa tarkempaa kantaa.

– Selvää on se, että yhteiskuntaa haastetaan turvallisuuden näkökulmasta ennennäkemättömällä tavalla. Lainsäätäjien ja viranomaisten tulee tehdä kaikkensa, jotta kansalaisiin kohdistuvat raukkamaiset iskut saadaan lopetettua ja torjuttua, Kari sanoi.

Hän pitää ydinkysymyksenä niitä keinoja, joilla iskuja torjutaan. Hän muistutti, että Ruotsissa laajempi lainsäädäntö on ollut voimassa jo yli Kymmenen vuotta, mutta siitä huolimatta siellä on ollut iskuyrityksiä ja iskuja.

Missä on esitys?

– Marssijärjestys on se, että ensin katsotaan sisältö ja sitten prosessi, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Hän ihmettelee hallituksen kiirehtimistä asiassa, vaikka hallitus ei ole vieläkään antanut lausuntoyhteenvetoa.

– Me olemme sitoutuneet siihen prosessiin, että tämä käydään vastuullisesti läpi ja olemme valmiit siihen, että tehdään ajantasainen lainsäädäntö, jossa turvallisuus ja kansalaisten perusoikeudet nivotaan yhteen.

– Kun nähdään, mikä on lopullinen esitys, muodostetaan lopullinen kanta säätämisjärjestysasiaan, Lindtman jatkaa.

Löydettävä tasapaino

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi eduskuntaryhmälle pitämässään puheessa, että tarvitsemme parempaa kykyä ennakoida uhkatilanteita. Rinteen mukaan reunaehtojen toteutuessa on suomalaisten etu, että tiedustelutoiminnan uudistukset toteutetaan mahdollisimman nopeasti.

– Lainsäädäntökokonaisuuksia valmisteltaessa on löydettävä kokonaisuus, jossa kenenkään sähköpostiliikenne tai muu viestintä ei perusteettomasti joudu viranomaisten seurannan kohteeksi, Rinne sanoi.

Hänen mukaansa on löydettävä oikea tasapaino kansalaisten perusoikeuksien ja tiedustelun tarpeiden välillä. Tarvitaan pelisäännöt niin sotilastiedustelulle kuin siviilitiedustelulle, erityisesti tietoliikennetiedustelulle.

Rinne: Isoon kansanliikkeeseen mahtuu paljon puhetta

Demarivaikuttaja Reijo Laitinen: Antti Rinteen kasvoilla ei nousta

SDP:n Rinne: Reunaehtojen toteutuessa tiedustelu-uudistusten nopea toteuttaminen suomalaisten etu