SDP:n mukaan gallupmenestys heijastelee kansan epäluottamusta hallitusta kohtaan

Opposition suurin puolue otti kärkipaikan Ylen tuoreessa puoluekannatusmittauksessa.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm arvioi puolueen kannatusnousun perustuvan siihen, että se tarjoaa ihmisille hallitusta houkuttelevamman vaihtoehdon. Ylen tuoreessa kannatusmittauksesta SDP oli suosituin puolue 21 prosentin kannatuksella. Toisena oli kokoomus 20 prosentin kannatuksella ja kolmantena keskusta 17 prosentin kannatuksella.

Kannatusmittauksen ajankohta osuu alkuvuoden aktiivimallikeskustelun jälkeiseen aikaan. Rönnholmin mukaan aktiivimallin lisäksi myös esimerkiksi perhevapaakeskustelussa on tullut esiin hallituksen arvomaailma.

– Ihmiset eivät voi luottaa hallituspuolueiden sekä kykyyn että haluun uudistaa Suomea oikeudenmukaisella tavalla, Rönnholm sanoo STT:lle.

Tällä viikolla käydyssä sote-keskustelussa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että edessä ovat uudet vaalit, jos sote-uudistus ei toteudu. SDP on aiemmin ilmoittanut, että jos hallitus hajoaa, niin puolue on valmis hallitusvastuuseen vain vaalien kautta. Rönnholmin mukaan linja pitää.

– Ihmisten täytyy vaaleissa saada antaa näkemyksensä, Rönnholm sanoo.

Vihreät neljäntenä

Ylen mittauksessa neljäntenä oli vihreät 14,5 prosentin kannatuksella. Vasemmistoliittoa äänestäisi nyt 8,9 prosenttia ja perussuomalaisia 8,5 prosenttia vastaajista.

Kristillisiä kannatti 3,3 prosenttia, RKP:ta 2,9 prosenttia ja sinisiä 1,6 prosenttia.

Mittausta varten haastateltiin 2 710 henkilöä. Puoluekantansa kertoi 1 655 vastaajaa. Kyselyyn haastatelluista 61,1 prosenttia kertoi, mitä puoluetta äänestäisi nyt.

Virhemarginaali on 2,1 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin. Yle teetti kyselyn Taloustutkimuksella, joka teki puhelinhaastattelut 7.–28. helmikuuta välisenä aikana.

Ylen edelliseen gallupiin verrattuna SDP:n kannatus on noussut 2,3 prosenttiyksikköä. Kokoomuksen kannatus on pudonnut 0,8 prosenttiyksikköä. Keskustan kannatuksessa on tapahtunut 0,4 prosenttiyksikön notkahdus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Päätoimittaja Mervola: Hallituksen jatko varmistui eilen ja tänään

Ylen kannatusmittaus: SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi