SDP:n piiripomot haluavat edelleen oman presidenttiehdokkaan

SDP:llä pitää olla oma ehdokas ensi tammikuun presidentinvaaleissa. Näin sanovat lähes kaikki SDP:n piiripuheenjohtajat.

Uutissuomalainen tavoitti maanantaina kaikki SDP:n 13 piiripuheenjohtajaa. Heistä 12 haluaa puolueelle yhä oman ehdokkaan. Yksi, Rolf Nyholm Keski-Suomesta, vilauttaa ajatusta asettua jatkokautta tavoittelevan kokoomustaustaisen Sauli Niinistön taakse.

SDP:n presidentinvaalitilanne mutkistui maanantaina entisestään, kun kansanedustaja ja puolueen entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma kieltäytyi ehdokkuudesta jälleen. Puolueella on ollut isoja vaikeuksia löytää ehdokasta. Varteenotettavimmista esimerkiksi kansanedustaja, ex-puoluejohtaja Jutta Urpilainen kieltäytyi helmikuussa.

Kyseessä puolueen uskottavuus

Omaa ehdokasta kannattavat perustelevat kantaansa käytännössä puolueen uskottavuudella.

– SDP on niin merkittävä puolue, että meillä pitää olla laittaa sinne oma ehdokas. Muuten olemme keskusteluissa paitsiossa emmekä saa omaa linjaamme esiin, sanoo esimerkiksi Miia Nahkuri Hämeestä.

– SDP:n pitää olla mukana vaalissa, jossa Suomessa keskustellaan julkisesti maan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, näkee Viktor Kock ruotsinkielisestä piiristä.

– SDP on niin vahva instituutio, ja meillä on ollut merkittäviä presidenttejä ennen Niinistön aikaa. Demarit on iso kansanliike, sanoo Harri Lehtonen Satakunnasta.

– Kansanliikkeellä on oltava oma ehdokas, ja puolue on saatava yhtenäisenä oman ehdokkaan taakse, linjaa Roope Lehto Pirkanmaalta.

Sen sijaan Rolf Nyholm Keski-Suomesta "ei ehdota suoraan" mutta kehottaa demareita miettimään, olisiko viisainta lähteä Niinistön taakse.

– Syitä on kaksi. Niinistö ilmoitti perustavansa kansanliikkeen ja lähtevänsä siltä pohjalta. Tässä aikamääreessä ei ole mahdollista laittaa enää omaa varteenotettavaa ehdokasta, Nyholm perustelee.

Nyholmin ajatuskululle löytyy heti vasta-argumentteja.

– Niinistön valitsijayhdistys ei tee hänestä sen puolueettomampaa kuin se, että hän olisi kokoomuksen ehdokas, sanoo esimerkiksi Matias Mäkynen Pohjanmaalta.

"Erittäin hankala ja haastava tilanne"

Kuka olisi SDP:lle paras ehdokas? Jotkut piirijohtajista luettelevat yksittäisiä nimiä: puolueen puheenjohtaja Antti Rinne, kansanedustajat Tuula Haatainen, Timo Harakka, Sanna Marin, Erkki Tuomioja ja Tytti Tuppurainen sekä mepit Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri. Sekin mainitaan, että katse pitäisi kääntää puolueen ulkopuolelle henkilöihin, joilla on SDP:n jäsenille sopiva arvomaailma.

Toiset eivät osaa tai halua nimetä ketään.

– Nostan kädet pystyyn. Meillä ei ole nyt sellaista nimeä, joka pystyisi aidosti haastamaan Niinistöä. Erittäin hankala ja haastava tilanne. Oma varteenotettava ehdokas pitää olla ennen kuin koulut alkavat, jos halutaan, että joku on mukana, sanoo Harri Lehtonen Satakunnasta.

Moni luottaa siihen, että puoluejohto ratkaisee tilanteen.

– Luotan siihen, että puoluejohto käy kaikki mahdolliset ehdokkaat läpi ja päätyy tekemään kykenevästä ehdokkaasta esityksen puoluevaltuustolle, sanoo Roope Lehto Pirkanmaalta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .