SDP:n sote-malli on jäänyt muulta oppositiolta hämäräksi – "On hämäävää, että on omia malleja ja nimiä"

Muut oppositiopuolueet eivät ole innostuneet SDP:n sote-mallista, jossa soten järjestämisestä vastaisivat kuntia suuremmat itsehallinnolliset alueet, joita kutsutaan sote-kunniksi.

Tämä selvisi, kun Uutissuomalainen kyseli sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniltä maanantaina eduskunnassa, mitä aitoja vaihtoehtoja ne näkevät hallituksen kiistelylle sote-uudistukselle. Valiokunta kokoontui maanantaina päättämään muun muassa hallituksen tuoreimpien sote-esitysten muutosten käsittelyaikataulusta.

Vihreät ja vasemmistoliitto pitävät maakuntamallia hyvänä pohjana, vaikka torjuvatkin hallituksen esittämän mallin. Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet odottavat hallituksen lopullista esitystä.

Ainoastaan RKP kannattaa kuntapohjaista sote-mallia, joten SDP:n sote-mallista ei ole tulossa ainakaan opposition laajemmin kannattamaa vaihtoehtoa hallituksen sote-mallille.

Vihreät ja vasemmistoliitto antaisivat maakunnille verotusoikeuden

Vasemmistoliitto lähtee siitä, että maakuntapohjainen malli on "ihan ok".

– Se, mitä vaadimme hallituksen malliin, on verotusoikeus, jotta rahoitus saadaan kuntoon, kertoo Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Maakuntapäättäjät on valittava Pekosen mielestä suorilla vaaleilla.

– On hämäävää, että on omia malleja ja nimiä, mutta meidän mielestä, mitä edellä sanoin, on hyvä tapa edetä, Pekonen jatkaa.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto ei lähde kommentoimaan muiden oppositiopuolueiden malleja, sillä nyt on keskityttävä hallituksen esitykseen ja sen muuttamiseen. Vihreät kannattavat leveämpiä hartioita ja maakuntamallia mutta torjuvat hallituksen mallin, koska se romuttaa ympäristöhallinnon.

– Vihreiden mallissa maakunnilla olisi verotusoikeus, jolloin maakunnilla olisi parempi kannustin hoitaa työllisyyttä ja huolehtia syrjäytymisen ehkäisystä.

RKP ei halua maakuntamallia

Perussuomalaisten Arja Juvonen ei ota vielä kantaa, kumpi sote-malli on parempi, maakunta- vai kuntamalli. Kristillisdemokraattien Sari Tanus kertoo, että sote-uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden pitää toteutua.

– Me emme ole lähteneet hötkyilemään. Odotamme sitä, paljonko hallitus korjaa esitystään ja hyväksyykö perustuslakivaliokunta sen.

Tanus kertoo, että eduskuntaryhmässä on erilaisia käsityksiä sote-mallista ja lopulliset päätökset tehdään vasta sitten, kun esitys tulee eduskuntaan äänestettäväksi.

RKP:n Veronica Rehn-Kivi sanoo, että puolue kannattaa vahvoja peruskuntia, jotka voisivat hoitaa sote-palvelut. Rehn-Kiven mukaan SDP:n malli on lähellä kuntayhtymämallia eikä ole ainakaan nykylain mukainen.

– Me emme halua maakuntia, ylimääräistä hallintohimmeliä, Rehn-Kivi sanoo.

SDP:n puoluesihteeri ihmettelee muiden suhtautumista

Kristiina Salonen (sd.) kehuu puolueen mallia, sillä siinä sote-palvelut voitaisiin nostaa suuremmille hartioille nykylainsäädännön pohjalta ilman, että rikottaisiin järjestelmän hyviä puolia.

Anneli Kiljunen (sd.) sanoo, että SDP:n malli on huomattavasti yksikertaisempi ja realistisempi toteuttaa kuin hallituksen malli eikä siinä ole perustuslaillisia riskejä.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ihmettelee muiden oppositiopuolueiden nuivaa suhtautumista SDP:n malliin ja kysyy, kuinka kiveen hakattuja puolueiden kannat ovat.

– Olen ymmärtänyt taustakeskusteluista, että meidän mallimme ei ole pois suljettu.

Rönnholmin mukaan puolue on esitellyt omaa malliaan, mutta hän ei muista, onko puolue järjestänyt tiedotustilaisuutta, joka olisi keskittynyt pelkästään sote-malliin. Hän ei pidä mallia vaikeana.

– On alueellisia, ylikunnallisia ratkaisuja, joita me kutsumme sote-kunniksi, jolloin ei tarvittaisi uutta lainsäädäntöä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .