SK: Kataisen lähipiiri tuohtui Tuomiojan toimintaan Venäjä-pakotteissa

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) lähipiiri oli erittäin tuohtunut ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) toimintaan Venäjä-pakoteasiassa maaliskuussa 2014, kertoo Suomen Kuvalehti.

Lehden haltuunsa saamien sähköpostien mukaan valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) esitti jopa, että Tuomiojalta evätään oikeus kommentoida sanktioita.

– Laitoin jo Jyrkille viestiä, että hallituksen sisällä ottaisi kommentoinnin pakotteista vain itselleen tästä eteenpäin, Heinonen kirjoitti 18. maaliskuuta.

Valtioneuvoston viestintäjohtajan Markku Mantilan mukaan Heinonen kieltäytyy kommentoimasta tapausta. Heinonen välitti vain tiedon, että vuodetuissa viesteissä ei ole salassa pidettäväksi luokiteltua materiaalia.

EU-komissaari Olli Rehnin (kesk.) kabinetin jäsen Juho Romakkaniemi (kok.) taas viestitti samana päivänä, että Tuomiojan käytös ja kommentit olivat Brysselin ulkoministerikokouksessa kummastuksen aiheena. Romakkaniemen mielestä Suomi vaikutti olevan vesittämässä pakotteita.

Jyrki Katainen ei kommentoinut sähköpostien tietoja Suomen Kuvalehdelle.

Nimilista kiistanaiheena

EU langetti maaliskuussa ensimmäiset pakotteet Venäjälle Ukrainan kriisin takia. Tuolloin muun muassa jäädytettiin neuvottelut viisumihelpotuksista ja merkittävistä taloussopimuksista Venäjän kanssa. Lisäksi venäläisiä sotilaskomentajia ja kansanedustajia joutui pakotelistoille.

Suomi ja Tuomioja olivat jo tuolloin tapetilla, kun kansainvälisessä mediassa tuli esiin, että Suomi olisi estänyt Kremlin propagandistina pidetyn Dmitri Kiseljovin lisäämisen pakotelistalle. Tuomioja sanoi 17. maaliskuuta, että Suomi halusi pitäytyä suurlähettiläiden sopimassa alkuperäisessä listassa, jossa Kiseljov ei ollut mukana.

Romakkaniemi epäili sähköpostissaan, että poliittista pääomaa ei tässä tilanteessa käytetty oikein, vaan tiukempi pakotelista olisi ollut Suomelle parempi.

– Se olisi vähentänyt teoriassa seuraavaan (pakote)kierrokseen astumista, joka on Suomelle hankalampi. Siitä näkökulmasta mielestäni Tuomioja toimi omin päin täysin Suomen intressien kanssa vastakkain, hän katsoi.

Romakkaniemi viittasi talouspakotteisiin, joita suunniteltiin Venäjää vastaan. Niitä langetettiin heinäkuussa 2014. Silloin pääministerinä oli jo Alexander Stubb (kok.).

Korjattu aiempaa uutista: Markku Mantila on valtioneuvoston viestintäjohtaja, ei kokoomuksen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tuomioja pakotejupakasta: "Kokoomuksen sisäistä sekoilua"

Stubbin esikunta: SK:n uutinen ei vaikuta tietovuodon selvittelyyn