SK epäilee Rajavartiolaitoksen tietoja ilmatilan loukkauksista

Suomen Kuvalehti kyseenalaistaa yhä Rajavartiolaitoksen tiedot viime viikolla tapahtuneista Suomen ilmatilan loukkauksista.

Lehti kertoi viikonloppuna, että Suomen ilmatilaa loukanneet koneet olisivat Venäjän uudenaikainen SU-35S-hävittäjä sekä taistelunjohto- ja tutkavalvontakone Berijev A-50U. Rajavartiolaitos tiedotti kuitenkin eilen, että kyse oli armeijan Antonov AN-26 -kuljetuskoneesta ja Tupolev TU-154 -rahtikoneesta.

Suomen Kuvalehti kertoi tänään, että se on saanut tietonsa nimeämättömän Nato-maan sotilastiedustelusta. Lehden mukaan on pidettävä todennäköisenä, että koneet olivat SU-35S ja Berijev A-50U tai että ne olisivat ainakin tuolloin olleet liikkeellä samalla alueella ja samaan suuntaan.

Lehti myöntää, etteivät sen tiedot istuneet Suomen viranomaisten välittämään yleiskuvaan.

- Suomen tekniikkana ovat vain omat tutkat ja hävittäjien tunnistuslennot, jos ne ehtivät paikalle. On vaikea mennä toteamaan ehdottoman varmasti, kuka on oikeassa, kun ilmatilan loukkausten tekijät itse vaikenevat, Suomen Kuvalehti kirjoittaa.

Rajavartiolaitoksen mukaan epäiltyihin alueloukkauksiin syyllistyneiden venäläisten sotilaskoneiden tyypistä ei ole mitään epäselvyyttä. Rajavartiolaitos pitää kiinni tiedosta, että viime viikon tapauksissa oli kyse Venäjän armeijan Antonov AN-26 -kuljetuskoneesta ja Tupolev TU-154 -rahtikoneesta.

- Tunnistus on varma, sanoo tapauksia selvittänyt tutkinnanjohtaja Juho Vanhatalo.