SKP:n Simonen: Alas porvarihallitus!

Alas porvarihallitus -”Borgárráđđehus vulos!"

Porvari toitottaa joka tuutista, miten elämässä pitää saada valita aina kun mahdollista, mutta talouspolitiikassa porvari vihaa vaihtoehtoja, koska sellainen sääntely on vasemmistohörhöjen tunnevaltaista, helppoa, muutosvastaista ja Yrjöjen aikaista ideologista puppua. Porvarin päätökset ovat hänen omasta mielestään aina järkiperäisiä, lujia ja dynaamisia, valinnanvapauskin vain hänen etuoikeutensa.

Porvari nukkuu silti huonosti. Häntä painaa velkataakka, kilpailukykyvaje ja veroparatiisi-paljastukset. Unettomuuden seurauksena porvari päättelee, että on syy on muissa. Siltä istumalta hän aloittaa määrätietoisen tappelun julkisen talouden ja naisvaltaisen julkisen sektorin kurmoottamiseksi.

Vuosi vaaleista porvari on myynyt vaalilupauksena puhumalla roskaa, leikkaamalla koulutuksesta, myymällä metsät, kiertämällä veroja minkä ehtii, halveksimalla muukalaisia; hyläten yhtäläisten oikeuksien idean. Mutta harvojen menestymiselle ja rikkauksien kertymiselle porvari hyrisee. Eikä hän ole koskaan köyhä ja kipeä, kun pääsee hävittäjien ja miehittämättömien lennokkien valintamyymälään.

Tällaista yksilöiden tunne-elämää ja yhteiskunnan tilaa kuvaili ranskalainen kirjailija Honoré de Balzac Kadonneet illuusiot kirjassaan ”mädäntyneisyyden, pyrkyryyden, talousrikosten, korruption, petosten ja pettymysten” käsittein.

”Taivas on sen silmissä, helvetti sydämessä”, totesi Balzac Ranskan porvaristosta. Minäkin olen kurkkuani myöten täynnä tätä kotikutoista thatcherismia, jossa talouden suuntia on vain yksi.

Emme ole eläneet yli varojemme - tämän toteaminen on porvarille uskollisuusrikos valtionvelkaa kohtaan. Valtionvelka on alistamisen tapa, olemukseltaan ja alkuperältään kapitalistinen muoto. Velkaorjuus pelkistyy Kreikan velkataakassa. Valtionvelan hoitamiseen viitaten EU-komissio ja Sipilän hallitus pakottavat jatkuvasti Suomeakin uusiin sosiaali- ja talouspoliittisiin kiristystoimiin, jotka lopulta turmelevat maamme.

Raha on asioiden hoitamista varten. Olemme huolehtineet sillä ikäihmisistä, rakentaneet sähkö- ja tietoliikenneverkkoja, maanteitä, päiväkoteja, toteuttaneet peruskoulujärjestelmän, pitäneet ulkopolitiikassa puolueettomuuslinjan viime päiviin asti, huolehtineet sairaista ja niin edelleen, ja meillä on varallisuutta enemmän kuin koskaan.

Silti nykyhallitus tekee kaikkensa työntääkseen valtion omaisuuden globaaleiden suuryhtiöiden syliin. Tällä tiellä meillä ei tule olemaan varallisuutta kauan. Jos olet yrittäjä, tiedät, että hallituksen aikomus ei ole tukea yrittäjyyttä tai ”kehittää omaisuuden hallintaa”, kuten liikenneministeri Anne Berner sanoi viime viikolla liikennekaariehdotusta esitellessään, vaan hänen kaltaisensa voittojen maksimoijan tehtävä on ahneuden riehaannuttaminen. Tämä saa hämärähommia ja keinottelua rakastavien ehnroothien mässäilyn himon yltymään.

Kamerat seis! Tässä kohtaa kuvaan astuu vaihtoehto: tuhokapitalismin murtaminen ja verotuksen muuttaminen oikeudenmukaisemmaksi ihmisten hyvinvointia ajatellen. Taakan jako ja vastuu kaikkien pärjäämisestä eivät saa muodostua talouspolitiikan välineiksi.

Joka kivi on käännettävä, jotta löytyy oikeaa työtä, ei palkattomia työnäytteitä tai muuta selkäsaunaa. Kamppailu 1200 euron perusturvan sekä kunnollisen ja kohtuuhintaisen terveydenhuollon puolesta, jonka tuotamme pääosin julkisin voimin, ovat Asioita. Natosta en ole valmis edes neuvottelemaan (amerikkalaisten asevoimat harjoitelkoot omalla maallaan), tahtoisin hallitusti irti EU:stakin. Valtionyhtiöt omistaa jatkossakin valtio, ja kehitysmaita kohtaan ylläpidämme solidaarisuutta.

Tänä vappuna nostan saamelaisnyrkin pystyyn alkuperäiskansojen oikeuksille sekä vapaudelle, toveruudelle, tasa-arvolle ja rauhalle. Alas porvari(hallitus)! Sama pohjoisaameksi: Borgárráđđehus vulos!

Satu K. Simonen
SKP:n keskuskomitean jäsen
Jyväskylä