SPEK: Pyromaani iskee kuudesti päivässä Suomessa

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan 2000-luvulla noin viidennes Suomen tulipaloista on sytytetty tahallaan. Keskimäärin tahallaan sytytetään enemmän kuin kuusi paloa joka päivä.

Tahallaan sytytetyt palot aiheuttavat omaisuusvahinkojen lisäksi henkilövahinkoja. SPEKin ennakkotietojen mukaan palokuolemia on tänä vuonna ollut kaikkiaan 42.

SPEK kertoo, että kaikkein useimmin sytytetään roskasäiliöitä ja roskakatoksia. Ihmisten paloturvallisuuden kannalta huolestuttavaa on se, että suurin osa rakennuksiin kohdistuvista sytyttelyistä kohdistuu asuinrakennuksiin.

Voidaan ehkäistä

Tahallaan sytytettyjä tulipaloja voidaan ehkäistä. Kutsumattomat vieraat kannattaa pitää loitolla lukitsemalla porraskäytävät, kellarit, ullakot, liiterit, autotallit ja jätekatokset. Uloskäytävillä, ullakoilla, kellareissa ei lakipykälienkään mukaan saa säilyttää tavaraa. Riittävä valaistus ehkäisee tuhotöitä ja ilkivaltaa.

Synkkä tilasto palokuolemista

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurantaan perustuvien tietojen mukaan tänä vuonna huhtikuun loppuun mennessä on tulipaloissa kuollut jo 42 ihmistä.

Tämän vuoden tilanne on huomattavasti viime vuotta synkempi. Viime vuonna vastaavaan aikaan palokuolemia oli tapahtunut 23.

Tänä vuonna tulipaloissa kuolleista 21 on ollut miehiä ja 11 naisia. 10 palokuolleen sukupuoli ei ole ilmennyt mediatiedoista.

Tuli on tänä vuonna tappanut useimmin omakotitaloissa. Omakotitalojen paloissa on kuollut 16 ihmistä ja kerrostalojen tulipaloissa on kuollut 14 ihmistä. Muissa asuintalojen paloissa on sattunut viisi kuolemantapausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vangittu mies oli vpk:lainen – taustalla myös lukuisia muita paloja

Poliisi epäilee: palot sytytettiin tahallaan

Roskakatoksen polttaja sytytti kolme muutakin paloa