SPEK muistuttaa joulun ajan riskeistä - muista nämä

Tänä vuonna palokuolemia on sattunut poikkeuksellisen vähän, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK. Marraskuussa tulipalot vaativat kaksi uhria, joista molemmat olivat miehiä. Toinen palokuolema sattui Tikkakoskella lauantaina 16. marraskuuta, kun mies menehtyi luhtitalon tulipalossa Kaisankujalla.

Tänä vuonna tulipaloissa on kuollut 46 ihmistä, kun vuosi sitten lukema oli 70. Tänä vuonna tulipaloissa menehtyneistä 17 on iältään yli 65-vuotiaita ja 19 on 25–64-vuotiaita. Kymmenen ikä ei ilmennyt mediatiedoista, SPEK kertoo.

Joulun aikaan riskit kasvavat

Vaikka palokuolematilanne on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen alhainen, loppuvuodesta joulun aikaan riskit jälleen kasvavat. SPEK kannustaakin erityiseen varovaisuuteen jouluna.

Joulun aikaan tulipalojen riski kasvaa, kun asunnoissa poltetaan kynttilöitä, lämmitetään tulisijoja ja keittiössä valmistetaan jouluruokia. SPEK muistuttaa, ettei kynttilöitä ja muita avotulia pidä koskaan jättää vartioimatta. Myös kokatessa kannattaa olla varovainen ja pitää syttyvät materiaalit riittävän kaukana liedestä.

Kun lämmittämisen tarve kasvaa ilmojen kylmetessä, kasvavat myös riskit. Esimerkiksi pitkään kylmänä olleen tulisijan lämmittämisessä piilee vaaroja. Liian nopea ja raju lämmittäminen voi vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia sekä niiden välistä liitosta. Hormiin saattaa syntyä halkeamia, joista tulipalo leviää pahimmassa tapauksessa talon rakenteisiin ja niistä edelleen koko taloon.

SPEK neuvookin lämmittämään aluksi vain muutamalla puulla. Kun seuraavia pesällisiä poltetaan, puiden määrää voi vähitellen lisätä. Myös tulisijan käyttöohjeisiin kannattaa tutustua: esimerkiksi joitain varaavia takkoja saa lämmittää vain pari pesällistä.

Myös sähkölämmittimien kanssa tulee olla huolellinen. Sähkölämmittimiä ei saa missään nimessä peittää, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mies kuoli luhtitalon tulipalossa Tikkakoskella