SPR:n Löövi: Rikollisryhmät mutkistaneet tilannetta Afganistanissa

Löövin mukaan sotaa käyvien ryhmien rinnalla toimii järjestäytyneitä rikollisryhmiä

Afganistanissa turvallisuustilanne on avustusjärjestöjen kannalta vaikeutunut, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun päällikkö Kalle Löövi. Hänen mukaansa varsinaisten sotaa käyvien ryhmien rinnalla toimii järjestäytyneitä rikollisryhmiä, joilla ei ole mielenkiintoa kunnioittaa humanitaarisen työn tekijöitä.

Löövin mukaan Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun tärkein turvatoimi on kertoa mahdollisimman julkisesti kaikille osapuolille, missä ja millaisia avustusohjelmia järjestö toteuttaa. Eri ryhmiltä pyritään saamaan riittävät vakuudet avustustoiminnan jatkamiselle.

– Kaikilla sotatoimialueilla tulee hetkiä, jolloin riittäviä vakuuksia ei saada, mutta yleensä ne ovat ajallisia, että tiettyyn aikaan ja tietylle alueelle ei voi mennä, Löövi kertoo.

– Se on vaikeata sellaisilla alueilla, joilta löytyy rosvojoukko, joka pystyy sanelemaan, miten sillä alueella toimitaan.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa toukokuussa siepattu suomalainen nainen pääsi vapauteen eilen. Hän työskenteli ruotsalaiselle Operation Mercy -avustusjärjestölle. Ulkoministeriön johtava siviilikriisinhallinnan suunnittelija Pia Stjernvall kertoo, että sieppauksissa on sekaisin sekä poliittista että puhtaan rikollista toimintaa lunnaiden toivossa.

– Kabulissa siepataan tosi paljon liikemiehiä ja heidän lapsiaan. He ovat yleensä afgaaneja ja silloin ihan selvästi syy on suuremmaksi osaksi rahallinen, Stjernvall kertoo.

Stjernvall työskenteli vuosina 2010–2016 Afganistanissa eri tehtävissä, muun muassa päällikkönä Euroopan unionin poliisikomissio EUPOLissa. Hän ei suhtaudu kovin toiveikkaasti sieppausten selviämiseen.

Stjernvallin mukaan Afganistanin poliisilla on periaatteessa tietotaitoa ja mahdollisuuksia sieppausten tutkintaan, mutta siihen ei välttämättä juuri panosteta.

– Poliisit pääasiassa taistelevat armeijan rinnalla, eivätkä niinkään keskity poliisitehtäviin, Stjernvall kertoo.

Toiveita syyllisten saamisesta kiinni ei siis kauheasti ole?

– No jos oikein hyvä säkä on niin voihan niinkin käydä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.