STM moittii sairaaloita ilmaisista lääkkeistä

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) vaatii, että sairaaloiden on lopetettava kalliiden lääkkeiden jakelu potilaille pitkäaikaiseen kotihoitoon.

Sairaaloiden apteekeista on annettu potilaalle jopa kuukausien lääkkeet kotihoitoon silloin, kun kyseessä on ollut poikkeuksellisen kallis lääke, jolla ei ole vielä Kela-korvausta.

STM:n mukaan sairaaloiden toiminta on lääkelain vastaista.

- Sairaaloiden pitäisi lopettaa lääkelain vastainen toiminta. Jos potilaalla ei ole varaa lääkkeeseen, hän voi turvautua toimeentulotukeen, sanoo ministeriön neuvotteleva virkamies Ulla Närhi lehdessä.

Ongelmaan törmätään nykyisin erityisesti uusien syöpälääkkeiden kohdalla. Lääkkeet voivat maksaa pahimmillaan jopa 5000–6000 euroa kuukaudessa.

Keski-Suomen keskussairaalan johtajaylilääkäri Vesa Kataja ihmettelee, miksi potilasta pitäisi rangaista siitä, jos lainsäädäntö on huono. Hän ei olisi muuttamassa käytäntöä sairaaloissa.

Kataja kertoi maanantain 3.3. Keskisuomalaisessa että sairaala-apteekeista luovutetaan potilaille kalliita lääkkeitä kotihoitoon lainvastaisesti kuukausiksi.

Lue aiheesta lisää perjantain painetusta Keskisuomalaisesta.

Sairaala-apteekeista lääkkeitä lain vastaisesti