STM ohjeisti kuntia hätämajoituksen järjestämisestä

Suosituksissa ohjeistetaan muun muassa yösijan järjestämisestä hätämajoituksena.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on antanut kunnille suositukset laittomasti maassa oleskelevien kiireellisestä sosiaali- ja terveydenhuollosta.

Suosituksissa ohjeistetaan muun muassa yösijan järjestämisestä hätämajoituksena. Tilapäisen asumisen järjestämistä saattaa tarvita myös ilman oleskeluoikeutta Suomessa oleva ihminen. Tällöin huolenpitoon voi kuulua myös ruoasta, vaatteista ja välttämättömistä lääkkeistä huolehtiminen.

Turvapaikanhakijan oleskelu Suomessa muuttuu laittomaksi, kun kielteinen turvapaikkapäätös on tullut lainvoimaiseksi tai on tehty täytäntöönpanokelpoinen päätös maasta poistamiseksi. Varsinaisia vastaanottopalveluja aikuiselle ulkomaalaiselle, joka ei palaa vapaaehtoisesti, voidaan antaa pääsäännön mukaan vielä 30 päivää.

Perustuu nykylainsäädäntöön

Sosiaalineuvos Viveca Arrhenius kertoo, että suositukset perustuvat nykylainsäädäntöön. Uutta on, että kuntien pitää selvittää sosiaali- ja terveyspalveluihin hakeutuvan ihmisen oleskeluoikeus Suomessa. Tämä tehdään käytännössä silloin, kun ihmisellä ei ole sosiaaliturvatunnusta.

Kunnat saavat henkilön tilanteesta tietoa Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön tilannekeskuksesta esimerkiksi soittamalla. Esimerkiksi vastaanottopalveluiden piirissä olevalla ihmisellä ei ole sotua, mutta silloin tällä on henkilökortti tai tilannekeskuksesta osataan kertoa henkilöstä.

Arrheniuksen mukaan ihmiselle, joka näyttäisi olevan maassa laittomasti, tulee selittää, että tällä on oikeus saada kiireellistä sairaanhoitoa tai kiireellisiä sosiaalipalveluja.

– Sen jälkeen vielä työntekijöiden tulee ohjata hänet vapaaehtoisen paluun ohjelmaan, joka on Maahanmuuttovirastossa.

Suosituksilla pyritään Arrheniuksen mukaan kokonaisvaltaiseen otteeseen, jossa kunnilla on tieto, mihin pitää olla yhteydessä, jos jotain kysymystä halutaan selvittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Näin keskisuomalaiset kansanedustajat ovat valmistautuneet Linnan juhliin – Anne Kalmarin mustavalkoinen puku on kivijärveläistä tekoa, Piritta Rantasen tyylistä paljastui jo vilaus

Rautatientorin metroasemalla kokoontui äärioikeiston mielenosoittajia

Historian tohtori Ari T. Manninen Viitasaaren itsenäisyysjuhlassa: "Suomen selviäminen talvisodasta on ihme"

"Aika vakuuttunut olen siitä, että kutsu Linnaan ei tullut Temptation Islandin vuoksi" – radiojuontaja Harri Moisio pelkäsi ensin kutsun olevan väärennös

Video: Näin Keskisuomalainen seuraa Linnan juhlia – poikkeuksellisen paljon vieraita maakunnasta

Ruokalastit tyhjenivät Hurstin vähävaraisten itsenäisyyspäivän tilaisuudessa sadesäästä huolimatta

Supersiistijä halusi pukeutua käveleväksi mopiksi – Saana Tyni herättää keskustelua siivousalan arvostuksesta

Maistuisiko sinulle kalanmaksaterriini? Jyväskylän yliopiston tutkimushanke selvitti, että kalanmaksalle olisi kysyntää fine dining -ravintoloissa

Pelkän peruskoulun varaan jääminen on vähentynyt, mutta ei ole harvinaista

Informaatiosodan asiantuntija: "Poliittisesti herkkien aiheiden tutkijat joutuvat miettimään, haluavatko he puhua asioista omilla nimillään" – myös Linnaan kutsutut päätoimittajat korostavat tiedon merkitystä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.