STM:n selvitys: Mikään uskonto ei vaadi tyttöjen ja naisten silpomista

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) alkuvuonna julkaiseman selvityksen mukaan Somaliassa 98 prosenttia tytöistä silvotaan. Selvityksessä todetaan, että mikään uskonto ei vaadi tyttöjen ja naisten silpomista.

– Sitä harjoitetaan yli uskonnollisten ryhmärajojen niin kristittyjen, juutalaisten, muslimien kuin animistienkin keskuudessa niillä alueilla, joilla tapa on yleinen.

Selvityksen mukaan silpomista harjoittavissa yhteisöissä tyttöjen silpominen nähdään välttämättömänä osana tyttöjen kasvatusta ja sitä pidetään merkkinä sukukypsyydestä.

– Jos tyttö ei ole läpikäynyt silpomista, saattaa se vaikeuttaa tytön naimisiin päätymistä. Jos morsiamesta annetaan tytön vanhemmille niin sanottu morsiusmaksu, voi silpomisen läpikäynyt tyttö olla perheelleen taloudellisesti paljon leikkaamatonta tyttöä arvokkaampi, selvityksessä todetaan.

Silpomisella ei ole mitään terveydellisiä hyötyjä, vaan siitä aiheutuu monia fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan välittömiä haittoja voivat olla muun muassa kipu, verenvuoto, tulehdukset tai kuolema. Lisäksi silpominen voi aiheuttaa esimerkiksi kyvyttömyyttä harrastaa seksiä ja ongelmia synnytyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pientä tyttöä ei voi palauttaa Somaliaan ennen kuin on selvitetty, uhkaako häntä siellä silpominen – KHO palautti asian Migrin käsiteltäväksi