STTK: Yhteiskuntasopimusta ei synny ilman ratkaisua paikallisesta sopimisesta

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on valmis neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta. STTK:n mukaan yhteiskuntasopimuksen ohella pitää päästä sopuun paikallisesta sopimisesta.

– Molemmista pöydistä on saatava ratkaisu, jonka pystymme hyväksymään, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Paikallista sopimista pohditaan parasta aikaa kolmikantaisessa työryhmässä, jonka on määrä saada ehdotuksensa valmiiksi maaliskuun puoliväliin mennessä. STTK:n mukaan paikallinen sopiminen ei toimi tällä hetkellä toivotulla tavalla.

– On päivänselvää, että työryhmän työllä on vaikutus neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksesta, Palola sanoo.

Yhteiskuntasopimus olisi työmarkkinajärjestöjen vaihtoehto hallituksen työelämän kiristyspaketille. Elinkeinoelämän keskusliitto EK sanoi aiemmin, että Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n vetäytyminen oli ratkaiseva syy sille, että yhteiskuntasopimusneuvottelut loppuvuodesta kaatuivat.

– Mielestämme neuvottelut keskeytettiin hieman kevein perustein. Yleinen mielipide on varmaan tässä välissä vaikuttanut osapuolten mielipiteisiin, Palola sanoo neuvotteluiden käynnistymisestä uudelleen.

EK ilmoitti eilen, että se on valmis selvittämään mahdollisuudet yhteiskuntasopimusneuvotteluiden aloittamiselle. Palolan mukaan tässä vaiheessa ei tarvita AKT:n mukanaoloa neuvotteluiden ehdoksi.

– Ratkaisun jälkeen arvioidaan, riittääkö ratkaisu maan hallitukselle ja riittääkö sopimuksen kattavuus, jotta kaikki voivat olla mukana, Palola sanoo.

STTK:n hallitus linjasi tänään, että palkoista voi sopia yhteiskuntasopimuksen yhteydessä tai syksyn liittokierroksella.

Palolan mukaan ratkaisu yhteiskuntasopimuksesta voi syntyä lähiviikkoina, sillä kilpailukykypaketin korvaaviin toimiin ei ole odotettavissa "merkittäviä uusia elementtejä".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kolumni: "Työyhteisö ei toimi pakkolakien voimalla"