STTK:n Palola ei lämpene maahanmuuttajien palkka-alelle

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ei lämpene ajatukselle maahanmuuttajien palkoissa joustamisesta. Samasta työstä on maksettava sama palkka, Palola sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Maahanmuuttajat on saatava töihin, mutta se ei voi tapahtua suomalaisten työehtoja ja palkkoja polkemalla, tiedotti puolestaan perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini.

Kommentit olivat kannanotto sisäministeri Petteri Orpon (kok.) ehdotukseen ottaa kaikki keinot käyttöön maahanmuuttajien työllistämiseksi. Orpo sanoi  Helsingin Sanomissa olevansa valmis jopa lainmuutoksiin, jotta maahanmuuttajat saataisiin nopeasti töihin ja he löytäisivät paikkansa yhteiskunnassa. Käytännössä tämä voisi ministerin mukaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että palkoissa joustetaan alaspäin.

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tyrmäsi lauantaina Orpon avauksen. Rinne kertoi Demokraatti-lehdessä, että pääministeri pyysi marraskuuta häntä ja "muutamaa muuta" keskustelemaan siitä, voitaisiinko maahanmuuttajiin soveltaa heikompia työehtosopimuksia. Rinteen mukaan hänellä ei ollut asiassa keskusteltavaa.

"Tuloksena halpatyömarkkinat"

STTK:n Palola ei ollut halukas nimeämään työehtoa, josta järjestö olisi valmis joustamaan maahanmuuttajien työllistämiseksi. Maahanmuuttajien palkkojen alentaminen toisi hänen mukaansa Suomeen halpatyömarkkinat, ja tämä ei olisi kestävä ratkaisu.

 – Me lähdemme siitä, että kannattaisi hakea muita, kuten oppisopimus- ja palkkatukimalleja, Palola sanoi Ylellä.

– Meidän on hyvin vaikeaa ymmärtää, että lähdettäisiin palkoista joustamaan suoraan. Tämä tarkoittaa pidemmällä aikavälillä sitä, että luotaisiin toisen luokan työmarkkinat.

Perussuomalaisten piirien puheenjohtajien kokoukseen Helsingissä osallistunut  Soini sanoi olevansa Palolan kanssa samoilla linjoilla siitä, että työllistämiseen on löydettävä muita ratkaisuja, kuten palkkatukea ja oppisopimuskoulutusta.

Soinin mukaan perussuomalaiset vetoavat vielä voimakkaasti työmarkkinajärjestöihin yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi.

– Vielä ei ole liian myöhäistä. Se on kaikille parempi vaihtoehto kuin muut vaihtoehdot, Soini sanoi tiedotteessa.

Myös Palola sanoi toivovansa, että yhteiskuntasopimusneuvottelut saataisiin uudelleen käyntiin mahdollisimman nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet

Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Tänään 1,9 miljoonaa suomalaista saa veronpalautuksia

Kimolan kanava avasi reitin Päijänteeltä ja Keiteleeltä kohti Suomenlahtea – pitkä tunneli herätti veneilijöiden kiinnostuksen

Yön uutiskooste: Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä

Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"

Hevonen tippui kyljelleen pelto-ojaan Saarijärvellä – pelastuslaitos auttoi ylös

Petäjäveden kunnanjohtajan laskutusepäselvyyksistä erityistilintarkastus – "Mielestäni tässä on tehty hieman kärpäsestä härkänen"

Kolmen auton kolari Jämsässä Koskentiellä laittoi tien poikki

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.