"Saanko kysyä yhden kysymyksen?" – Älä feissaa näin, pohtii joka päivä feissareita Jyväskylässä kohtaava Tea Rissanen

Kesän tultua feissarit eli kasvokkainmarkkinoijat ovat vallanneet Jyväskylän Kauppakadun. Keskiviikkoiltapäivällä Kävelykadulla työskenteli 14 feissaria. Joistakin yrityksistä feissareita on useita pitkin katua.

Feissareiden paljous on monen mielestä muodostumassa ongelmaksi vilkkaalla kävelyväylällä. Toimittajana sain kokea oman feissarielämyksen etsiessäni haastateltavaa kiireisten kävelijöiden joukosta.

Ohikulkija Tea Rissanen kohtaa monta feissaria päivittäin.

– Ymmärrän, että he tekevät töitä täällä, mutta kun käy päivittäin töissä keskustassa, niin samojen tyyppien keskeyttäminen saattaa välillä vähän käydä hermoille, Rissanen pohtii.

Rissasen mukaan olisi hyvä, jos feissarit menisivät heti ­asiaan, jotta ohikulkija tietää, mistä on kyse.

– Joskus olen jopa jotain feissareilta ostanutkin, mutta silloin olen jo aiemmin perehtynyt järjestöön. Mielestäni ärsyttävin tapa on, kun kysytään, saako kysyä yhden kysymyksen. Siihen on vaikea sanoa kohteliaasti ei. Mieluummin suosisin suorempaa asian esittelyä.

Rissasen mukaan toimiva tapa vältellä feissareita on laittaa kuulokkeet korville ja puhelin naaman eteen.

– Ehkä paras tapa mielestäni on kuitenkin vain yksinkertainen ”ei kiitos”. Se saattaa hetken aikaa tuntua epäkohteliaalta, mutta sillä pääsee tilanteesta.

Kauppakadulla edustaa muun muassa sähköyhtiöiden, lehtien ja järjestöjen feissareita.

Feissari Olli Piili kokee, että tehtävä vaatii ihmisläheisyyttä.

– Se, että pystyy laskeutumaan asiakkaiden kanssa samalle tasolle on varmaan tärkeintä. Mielestäni feissarin työ on aika rentoa, ei tarvitse kauheasti stressailla, kertoo Piili.

Toinen kauppakadun feissari, Joel Ettanen on ruvennut näkemään työn uusin silmin sitä tehtyään.

– Nykyisin annan kyllä feissareille mahdollisuuden useammin vapaa-ajalla. Tätä työtä tehtyään vasta ymmärtää, millaista tämä on. Työtä helpottaa, jos jaksaa hyvin sosiaalisia tilanteita. Reilu tervehdys ja hymyileminen ovat olennaisia. Välillä työ on raskaampaa, kun tulee epäonnistumisia, mutta kyllä se palkitseekin.

Kauppakadulla esimerkiksi sähkö­yhtiöt kilpailevat samoista asiakkaista. Ettasen mielestä kilpailu on reilua.

– Toki kilpailevat yritykset lisäävät myymisen vaikeutta, mutta on reilua, että kaikki saavat täällä myydä omaa tuotettaan. Ihmisillehän se on vaan hyvä, että saa sähköt halvalla, toteaa Ettanen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .