Saappaan katupäivystäjät auttavat jälleen nuoria vappuyönä Jyväskylässä

Saappaan katupäivystäjät ovat nuorten apuna tänäkin vappuna Jyväskylässä. Kysessä on 11. vappu, kun päivytysporukka kiertää Jyväskylän katuja.

Liikkeellä on noin 15 päivystäjää, jotka aloittavat työnsä vappuaattona sunnuntaina kello 21. Päivystäjät kiertävät eri puolilla kaupunkia Korpilahtea ja Tikkakoskea myöten ja ovat liikkeellä varhaiseen aamuun saakka.

Yksi päivystäjistä, nuoristotyön työalasihteeri Petri Grönholm, uskoo sään vaikuttavan siihen, kuinka paljon nuoria on liikkeellä.

– Toivotaan joka tapauksessa rauhallista iltaa ja yötä.

Harvoin kantokunnossa

Saappaan katupartiot ovat liikkeellä Jyväskylän ohella myös kymmenellä muulla paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Valtakunnallisesti katupäivystäjien pelastustehtävien kerrotaan vähentyneen, mutta keskustelujen nuorten kanssa lisääntyneen. Tämä on havaittu myös Jyväskylässä.

– Aika harvoin nykyisin on tapauksia, että nuori on siinä kunnossa, että hänet pitää kantaa kotiin, Grönholm mietti.

Katupäivystäjät kiertävät morjestamassa omissa porukoissaan iltaa viettäviä nuoria, ja mikäli apua tarvitaan, sitä annetaan tai jos joku kaipaa juttuseuraa, niin aikaa löytyy.

– Syvällisemmin nuoret juttelevat muun muassa omasta elämäntilanteestaan, kaveriporukasta, seurustelusta ja koulusta.

Nuorimmat 13-vuotiaita

Nuorimmat asiakkaat ovat 13-vuotiaita, vanhimmat alle kolmekymppisiä.

Jyväskylän keskustassa hotelli Miltonin kupeesta Hannikaisenakadulta löytyvät myös Saappaan tilat, joissa ovet ovat nuorille avoimina läpi yön.'

– Saa tulla käymään vessassa tai tuoda humalaisen kaverin selviämään. Me ei jätetä nuorta koskaan yksin, vaan meidän kanssa voi olla, jos ei voi mennä kotiin, Grönholm korosti.

Saapas on evankelis-luterilaisen kirkon  etsivää nuoriso- ja erityisnuorisotyötä.  Tavoitteena on tarjota nuorisotyön palveluita nuorille, jotka viettävät aikaansa jossakin muualla kuin järjestetyn nuorisotoiminnan piirissä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .