Saarijärveläinen sotaveteraani Eino Heinänen, 91, juhlii Linnassa

Saarijärveläinen sotaveteraani Eino Heinänen, 91, on monena itsenäisyyspäivänä katsellut televisiosta tasavallan presidentin juhlavastaanottoa ja nähnyt juhlijoiden joukossa veteraaneja. Silti hänelle ei tullut mieleen, että kutsu valtakunnan seuratuimpiin juhliin voisi joskus osua omalle kohdalle, kuten tänä vuonna tapahtui.

– Olisi Linnan juhliin lähtijöiksi varmaan ollut komeampia ja enemmän sodassa olleita miehiä, Heinänen tuumailee kotonaan Saarijärven rantamaisemissa.

Kun talvisota alkoi marraskuun 1939 lopussa, Heinänen oli Saarijärvellä rippikoulussa, joka keskeytettiin sodan vuoksi. Hän kävi rippikoulunsa loppuun vasta seuraavana vuonna.

– Ei sitä silloin rippikouluikäisenä osannut ajatella, että joutuisin itsekin vielä sotaan. Ajateltiin, että sota loppuu pian.

Heinänen palveli Suomen armeijassa vuodesta 1943 alkaen kaksi vuotta. Hän toimi taistelulähettinä jatkosodassa Syvärillä ja Kannaksella sekä Lapin sodassa Pohjois-Suomessa. Hän kertoo olleensa palvelusaikansa lopussa sotasairaalassa neljä viikkoa, koska hänen jalkansa tulehtuivat ja alkoivat märkiä niin pahasti, ettei hän pystynyt kävelemään.

Jalat tulivat kuntoon, mutta sodan kauhut syöpyivät nuorukaisen mieleen. Öiset painajaiset vaivasivat häntä vuosikymmeniä.

"Niinistö on nuori ihminen"

Hyväkuntoinen Heinänen on asunut omakotitalossaan yksin sen jälkeen, kun hänen vaimonsa kuoli neljä vuotta sitten. Kotona Heinänen katselee usein televisiota ja lukee paljon. Hänen suosikkejaan ovat Marko ja Harri Tapperin kirjat. Tapperin veljekset olivat Heinäsen lapsuuden ja nuoruuden kavereita Saarijärven Tarvaalassa.

Heinänen osallistuu yhä säännöllisesti paikallisten sotaveteraanien tapaamisiin. Joukko on harventunut, eikä tapaamisissa enää juuri sotaa muistella. Heinänen iloitsee siitä, että veteraanien arvostus on noussut.

Itsenäisyyspäivänä Heinänen matkustaa Helsinkiin poikansa autokyydillä, mutta Linnassa hänellä ei ole seuralaista.

Uusi juhlapuku on valmiina, ja Heinänen on lähdössä juhliin hyvällä mielellä. Kutsukortin mukaan hän pääsee kättelemään presidenttiparia noin kello 19.

– En ole Niinistöä ennen tavannutkaan. Hän on niin nuori ihminen vielä, Heinänen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tuppurainen elpymisrahastosta: Suomi vie tavoitteitaan eteenpäin määrätietoisesti, mutta sopu on tärkein

Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista selvitetään maanantaina: Rakennus- ja terveysvalvonta arvioivat, onko koteihin turvallista palata

Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.