Saarijärvellä tulevina viikonloppuina isoja urheilutapahtumia – tulossa jopa 5000 vierasta

Saarijärvelle odotetaan kahtena peräkkäisenä viikonloppuna yhteensä jopa 5 000 kisavierasta yleisurheilun nuorten suomenmestaruuskisoihin sekä suunnistajien Nuorten Jukolaan. Molempien tapahtumien järjestelyistä vastaa urheiluseura Saarijärven Pullistus talkoolaisineen.

14- ja 15-vuotiaat yleisurheilijat kilpailevat SM-mitaleista urheilukentällä tällä viikolla perjantaista sunnuntaihin. Kisoihin on ilmoittautunut lähes 800 nuorta.

Nuorten Jukolassa lauantaina 18. elokuuta on mukana näillä näkymin yli 140 seitsenhenkistä joukkuetta, joten rasteja etsii Kusiaismäen maastossa yli tuhat 11–18-vuotiasta suunnistajaa. Jälki-ilmoittautumisia otetaan yhä vastaan.

Järjestäjät arvioivat, että huoltojoukot ja kannustajat mukaan lukien niin yleisurheilu kuin suunnistuskin vetävät kisapaikoille noin 2 500 ihmistä.

Pullistuksen väeltä molemmat isot kisat vaativat paljon talkootyötä. Nuorten Jukolaa on valmisteltu jo kaksi vuotta. Nuorten yleisurheilun SM-kisojen valmistelut aloitettiin noin puolitoista vuotta sitten. Työ tiivistyy kisojen lähestyessä.

Tiistaina aamupäivällä SM-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Matti Messala ja Pullistuksen yleisurheilujaoston puheenjohtaja Paavo Vaarala rakensivat moukarihäkkiä Kusiaismäkeen, joka toimii SM-kisoissa heittolajien lämmittelykenttänä. Apunaan heillä oli kaupungin työntekijöitä.

Illaksi oli sovittu isomman joukon talkoot aidan rakentamiseksi urheilukentän ympärille. Kisaviikonloppuna talkoolaisia tarvitaan noin 240.

– Vuosittaisiin juhannuskisoihimme verrattuna talkooväkeä on nelinkertainen määrä. Nyt toimitsijoita tulee myös naapurikuntien seuroista, Messala kertoo.

Pullistuksen suunnistusjaoston talkooporukka pussitti tiistaina Nuorten Jukolan karttoja. Kisapäivää varten Kusiaismäkeen rakennetaan talkoilla muun muassa ruokala ja pesutilat.

Nuorten Jukolan kilpailun johtajan Ilpo Liimataisen mukaan tapahtuma vedetään läpi 120 talkoolaisen voimin. Porukka saatiin kasaan hyvissä ajoin ja helposti. Pullistus on aiemminkin järjestänyt isoja suunnistuskisoja.

– Olen ollut 20 vuotta mukana, ja aina talkoolaisia on riittänyt. Kun suunnistukseen jää koukkuun, lajin eteen halutaan tehdä töitä. Itse olen oppinut näissä talkootöissä paljon uutta, Liimatainen kertoo.

Kisavieraat näkyvät Saarijärven katukuvassa ja etenkin lähiseudun majoituspaikoissa. Messalan mukaan yleisurheilun SM-kisaviikonlopulle paikalliset majoituspaikat alkavat olla jo täynnä.

Liimataisen mukaan iso joukko suunnistusväkeä yöpyy Saarijärvellä tai lähiseudulla yhden tai useamman yön, vaikka Nuorten Jukolassa on vain yksi kilpailupäivä. Moni haluaa hyödyntää harjoittelumahdollisuuksia lähimaastossa etukäteen, ja kilpailuja seuraavana päivänä Pullistus järjestää Kusiaismäessä vielä kansalliset suunnistuskisat.

– Venäjältä tulee yhdeksän joukkuetta, jotka viipyvät kisaviikolla tiistaista sunnuntaihin, Liimatainen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .