Saarijärveltä löytyi Suomen 12. meteoriittikraatteri – "Suomi on maailman johtavia maita kraattereiden löytämisessä"

Saarijärven kaakkoispuolella sijaitsevan Summasjärven eli Summasen alta on viime kesänä löydetty muinainen meteoriittikraatteri. Tutkijat julkaisivat löytönsä arvostetussa Meteoritics and Planetary Science -lehdessä kuluvan viikon maanantaina. Löytö syntyi Helsingin yliopiston, Geologian tutkimuskeskuksen ja Tarton yliopiston tutkijoiden yhteistyön tuloksena.

Summasen meteoriittikraatteri on 12:s Suomesta löytynyt kraatteri. Tutkijoiden mukaan Suomi on täten maailman johtavia maita kraattereiden löytämisessä.

Ensimmäiset viitteet Summasen kraatterista saatiin jo 2000–luvun alussa. Tuolloin alueella tehdyissä geofysikaalisissa mittauksissa havaittiin, että Summasen sähkönjohtavuus poikkesi muista järvistä.

– Asiaa tutkittiin ja siitä tehtiin raportti, jossa kraatteri oli yksi vaihtoehtoinen selitys ilmiölle. Mutta siitä vaihtoehdosta lopulta luovuttiin, ja se jäi vähän uumeniin, emeritusprofessori Lauri J. Pesonen Helsingin yliopistosta kertoo.

– Kiinnitin kuitenkin pari vuotta sitten huomiota tähän raporttiin ja äkkäsin, ettei tämä pidä paikkaansa. Aiempien kokemusten valossa oli syytä olettaa, että siellä voisi olla potentiaalinen kraatteri.

Pesonen kokosi työryhmän, joka meni suorittamaan alueelle tutkimuksia kesällä 2017. Tutkimusmatkan tuloksena Summasen alueen kivistä löydettiin kiistattomia todisteita muinoin tapahtuneesta meteoriitin iskusta.

Summasjärven kraatterin tutkimuksia jatketaan. Vielä on esimerkiksi selvittämättä, milloin kraatteri on syntynyt, kuinka suuri se on alun perin ollut ja minkä tyyppinen meteoriitti sen on aiheuttanut.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .