Saarijärven ahdisteluepäilyistä ei syytteitä turvapaikanhakijoille – teinitytöt suunnittelivat viesteissä etukäteen, mitä poliisille tapahtumasta kerrottaisiin

Turvapaikanhakijoina olleet kaksi miestä eivät saaneet rikossyytteitä syyskuussa 2016 julkisuutta saaneessa tapauksessa, jossa heidän epäiltiin lähennelleen teini-ikäisiä tyttöjä Saarijärvellä. Päätökset syyttämättä jättämisestä tehtiin helmikuussa 2019 sillä perusteella, ettei epäiltyjen syyllisyyden tueksi ole todennäköisiä syitä.

Syyttäjäviraston päätösasiakirjojen julkisista osista ilmenee, että tapahtuman aikaan 22-vuotiaan miehen epäiltiin yhtenä päivänä tehneen koskettelemalla 16-vuotiaaseen ja 14-vuotiaaseen kohdistuneen seksuaalisen teon. Lisäksi hänen epäiltiin lyöneen 16-vuotiasta nyrkillä käsivarteen.

Tutkinnassa rikosnimikkeinä olivat seksuaalinen ahdistelu ja pahoinpitely. Epäilty kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Asianomistajilla eli epäiltyjen tekojen kohteilla ei ollut asiassa vaatimuksia.

Päätöksessä todetaan, että asianomistajat olivat mukana viestikeskusteluissa, joissa oli käyty läpi, mitä poliisille aiottiin tapauksesta kertoa. Viesteistä sai kuvan, etteivät tapahtumat välttämättä menneet niin kuin he kertoivat. Syyttäjän mukaan viestittely heikensi merkittävästi heidän kertomustensa luotettavuutta. Asiassa ei syyttäjän mukaan ollut näyttöä epäillyn syyllisyyden tueksi.

Samassa yhteydessä toisen 22-vuotiaan miehen epäiltiin tehneen 14-vuotiaaseen kohdistuneen seksuaalisen teon koskettelemalla tämän hiuksia. Rikosnimikkeenä tutkinnassa oli lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan, ettei hiusten koskettelu yksinään täytä seksuaalisen teon tunnusmerkistöä eikä asiassa ollut näyttöä, että siihen olisi liittynyt esimerkiksi puheissa jotakin seksuaalista. Syyttäjän mukaan epäilty teko ei yleisen oikeuskäytännön valossa ole sellainen, että se olisi omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä.

Poliisi kertoi varsin pian tapahtuman jälkeen, että siitä oli liikkeellä perättömiä huhuja. Tapaus oli tuoreeltaan vahvasti esillä myös Suomi ensin -yhdistyksen järjestämässä mielenosoituksessa silloisen vastaanottokeskuksen luona Saarijärvellä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .