Saarikka haluaa Karstulaan terveet tilat terveysasemalle – pääomavuokranmaksuun tulossa loppu

Saarikan yhtymähallitus käsittelee tänään päätösehdotusta, jonka mukaan Karstulan kunnalle esitetään, ettei Saarikka jatkossa maksa pääomavuokraa Karstulan terveysaseman tiloista. Pääomavuokra, joka on noin 562 600 euroa vuodessa, koostuu rakennuksen korkokustannuksista ja korjausvastikkeesta.

Perusteluna pääomavuokran maksamisen lopettamiselle on se, että kiinteistölle ei aiota tehdä minkäänlaista remonttia tai peruskorjausta tulevina vuosina. Tiloissa on todettu sisäilmaongelmia ja esimerkiksi rakennuksen vesi-, viemäri- ja lämmitysjärjestelmät ovat käyttöikänsä loppupäässä.

Pääomavuokran lisäksi Saarikka maksaa tiloista ylläpitovuokraa noin 431 000 euroa vuodessa.

 

Asiaa valmistellut Saarikan kuntayhtymäjohtaja Riitta Hallberg esittää yhtymähallitukselle lisäksi, että Karstulan kunnalle ehdotetaan, että se järjestää Karstulan terveysaseman toiminnoille terveelliset ja toimivat tilat vuoteen 2020–21 mennessä.

Terveysaseman kiinteistössä on päivystys- ja vastaanottotoimintojen lisäksi muun muassa kaksi hoivaosastoa ja 24-paikkainen kuntoutusyksikkö.

– Neuvotteluissa Karstulan kunnan edustajien kanssa olen saanut sen käsityksen, että heillä ei ole aikeita korjata terveysasemaa. Remontti maksaisi useita miljoonia euroja, Hallberg sanoo.

Karstulan terveysaseman kuntotutkimuksessa havaittuja sisäilmaongelmia on ratkottu ilmastointikanavien puhdistamisella ja sisäilmanpuhdistimilla.

 

Päätösesitys liittyy Saarijärvellä terveyskeskuksen yhteydessä olevan pitkäaikaisen laitoshoidon yksikön Helmiinan tilojen käyttösuunnitelmiin. Saarikassa on tehty selvitys koko kuntayhtymää palvelevan Karstulan kuntoutus­yksikön siirtämisestä Helmiinaan. Se toisi Saarikalle noin 154 000 euron vuosittaiset säästöt. Kuntoutusyksikön suurin käyttäjä viime vuonna oli Saarijärvi 44,3 prosentin osuudella. Karstulan osuus oli 27 prosenttia.

Toinen vaihtoehto Helmiinan tilojen käytölle on psykososiaalisen keskuksen perustaminen, jonka suunnittelemisen jatkamista nyt esitetään.

Keskukseen sijoittuisivat muun muassa Saarijärven perhe- ja sosiaali­palvelut sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut.

Psykososiaalisen keskuksen perustaminen merkitsisi Helmiinan tilojen remontointia noin 2,5 miljoonalla eurolla. Tilat omistaa Saarijärven kaupunki, joka vastaisi myös remonttikuluista.

Yhtymähallituksesta asia etenee yhtymävaltuuston päätettäväksi.

Karstulan kuntoutusyksikön henkilökunta on kirjelmöinyt yksikön siirtämistä vastaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .