Saarikkaa patistetaan purkamaan hammashoitojonoja

Perusturvaliikelaitos Saarikan pitää purkaa hammashoitojononsa lokakuun loppuun mennessä. Aluehallintovirasto (avi) on antanut Saarikalle määräyksen järjestää pääsy suun terveydenhuoltoon lain edellyttämällä tavalla. Hoitoon tulee päästä viimeistään puolen vuoden sisällä hoidon tarpeen arvioinnista.

Avin mukaan Saarikassa oli yli puoli vuotta kiireettömään hammashoitoon jonottaneita tammikuussa 189 ja maaliskuussa lähes 300. Tiistaina tämä luku oli Saarikan va. vastaavan hammaslääkärin Antti Kaarlan mukaan 229.

Kaarlan mukaan Saarikka on tehnyt kaikkensa jonojen purkamiseksi. Saarikasta on irtisanoutunut ja eläköitynyt hammaslääkäreitä, mutta heidän tilalleen saatu uusia ostopalveluina.

– Väkeä töissä niin paljon kuin tiloihin mahtuu, Kaarla sanoi.

Kaarlan mukaan yksi syy hoitojonojen venymiseen ovat Saarijärvelle ja Kyyjärvelle sijoitetut turvapaikanhakijat, joiden hampaissa on hyvin paljon hoidon tarvetta. Heistä lapset ja raskaana olevat kuuluu hoitaa samoin kuin kuntalaiset ja aikuisille annetaan ensiapua. Saarikka laskuttaa turvapaikanhakijoiden hoidosta.

– Turvapaikanhakijoiden joukossa Saarijärvellä on kaksi hammaslääkäriä. Jos avi antaisi heille oikeudet tehdä töitä, meillä ei varmaan olisi nyt tällaista ongelmaa, Kaarla sanoi.

Hoidon tarvetta Saarikassa on Kaarlan mukaan lisännyt merkittävästi myös yksityisten hammaslääkäripalvelujen väheneminen alueelta.

Saarikka tuottaa viiden kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut Saarijärven seudulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .