Saarikko: Valinnanvapaus eduskuntaryhmien käsiteltäväksi torstaina

Saarikon mukaan maakunnilla ei ole velvoitetta yhtiöittää palvelujaan, mutta ne voivat halutessaan kuitenkin niin tehdä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vahvistaa blogikirjoituksessaan, että sote-palvelujen valinnanvapauden päälinjoista on päästy sopuun.

Hänen mukaansa valinnanvapauslain luonnos on torstaina eduskuntaryhmien käsittelyssä.

Saarikko käy pääkohtia läpi alueuudistus.fi -sivustolla julkaistussa blogissaan.

Perustuslakivaliokunnan tyrmäämän yhtiöittämispakon osalta Saarikko toteaa, että maakunnilla ei ole velvoitetta yhtiöittää palvelujaan, mutta ne voivat sen kuitenkin halutessaan tehdä. Oleellinen muutos kuitenkin on, että maakunnalla on velvoite omaan liikelaitokseen. Tämä turvaa julkisten palveluiden saatavuuden kaikissa olosuhteissa.

Saarikon mukaan maakunnan on jatkossa tarjottava asukkailleen asiakasseteli tarkkaan määritellyissä palveluiden kokonaisuuksissa.

– Tämä vahvistaa monipuolisemmin erilaisten ja erikokoisten yrittäjien asemaa palveluiden tuottamisessa. Ihmisten näkökulmasta se lisää palveluiden saatavuutta, Saarikko kirjoittaa.

Maakunta saa lisäksi laissa listattujen palveluiden ohella tarjota halutessaan lisää asiakasseteleitä eri palveluihin ja vastaavasti kieltäytyä niiden myöntämisestä kustannustehokkuuteen tai potilasturvallisuuteen vedoten.

 Perustuslakivaliokunnan rajauksen vuoksi sote-keskusten velvoittavissa tehtävissä on sosiaalihuollon osalta vain neuvonnan ja ohjauksen tehtävä. Maakunnalla on kuitenkin velvollisuus jalkauttaa sosiaalityön osaamista sote-keskusten tueksi, millä haetaan palveluihin yhtenäisyyttä erityisesti paljon palveluja tarvitsevien kannalta.

Sote-keskusten vastuulle siirretään myöhemmin rajattu määrä erityisosaamista, esimerkiksi erikoislääkäreiden konsultaatioita ja avovastaanottotoimintaa.

Kansalaiset saavat valita oman sote-keskuksen hallituksen linjausten mukaisesti vuonna 2021. Hallitus on löytänyt ratkaisun myös niiden asiakkaiden osalta, jotka eivät tee oman sote-keskuksen valintaa. Nämä asiakkaat ovat automaattisesti kahden vuoden ajan julkisen palveluntuottajan asiakkaita, elleivät he sinä aikana valitse toisin. Kahden vuoden jälkeen ne kansalaiset, jotka eivät vielä ole tehneet valintaa sote-keskuksesta, listataan palvelujen tavoitettavuuden mukaan eri tuottajien asiakkaiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentti: Maakuntauudistus askeleen lähempänä

Sote-uudistuksen valinnanvapaudesta on syntynyt sopu hallituksessa yöllä