Saarikko kyselytunnilla: Terveystietojen luovuttamisesta poliisille ei tule lakiesitystä tällä vaalikaudella

Terveystietojen luovuttamisesta poliisille ei tule lakiesitystä tällä vaalikaudella, vahvisti perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) eduskunnan kyselytunnilla.

–  Olemme keskustelleet tällä viikolla sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) kanssa ja tulleet siihen tulokseen, että lainsäädännön muutokset tässä vaikeassa, aivan perustavanlaatuiseen ytimeen menevässä aiheessa eivät ole mahdollisia tämän vaalikauden aikana, Saarikko sanoi.

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin tällä viikolla, että sisäministeriö haluaa merkittävästi laajentaa poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin, ja että ministeriö on edistänyt lainmuutosta kaikessa hiljaisuudessa.

Saarikko ja Mykkänen sanoivat kyselytunnilla, että HS:n toimittajan hallussa olleet pykäläluonnokset eivät olleet heille tuttuja.

–  Helsingin Sanomien lähestyessä minua toimittajalla oli käytössä pykälät, minulla ei, sanoi Saarikko.

–  Ne pykäläluonnokset, mihin toimittaja viittasi, eivät olleet tuttuja sen enempää minulle kuin ministeri Saarikolle, sanoi Mykkänen.

Mykkäsen mukaan julkisuudessa on ollut tietoja, jotka eivät olleet kenenkään esityksiä, vaan ainoastaan ajatuksia. Mykkänen sanoi viime viikolla myös STT:lle, että poliisin pääsyä potilastietoihin halutaan laajentaa muun muassa törkeiden rikosten selvittämiseksi.

Lakisuunnitelmaa arvostelivat jyrkästi niin lääkärit kuin mielenterveyden ammattilaisetkin.

"Tarkoitus ei ole antaa poliisille pääsyä luottamuksellisiin asiakirjoihin"

Ministerit vakuuttivat myös juuri ennen kyselytuntia julkaistussa sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa, että valmistelun tarkoituksena ei ole missään vaiheessa ollut antaa poliisille pääsyä luottamuksellisiin potilasasiakirjoihin.

–  Yhteinen tavoitteemme on turvallisuuden vahvistaminen terveystietojen luottamuksellisen käsittelyn vaarantumatta. Poliisi ja terveydenhuolto tekevät jo nyt päivittäin hyvää yhteistyötä esimerkiksi ajokortti- ja aselupa-asioissa, Mykkänen linjasi tiedotteessa.

Terveystietojen luovuttamisesta säädetään nykyisin laissa potilaan asemasta ja oikeuksista. Sen mukaan terveydenhuollon ammattilainen saa ilmoittaa poliisille henkeen tai terveyteen kohdistuvan uhkan arviointia ja estämistä varten välttämättömät tiedot, jos hänellä on syytä epäillä, että joku on vaarassa joutua väkivallan kohteeksi.

Ministereiden mukaan ilmoittamiskäytännöt kuitenkin vaihtelevat eri organisaatioissa ja eri puolella maata esimerkiksi perheväkivaltakierteissä. Tilanteen selkeyttämiseksi valmisteilla on heidän mukaansa ohje lain soveltamisesta.

–  STM-vetoisesti asiantuntijat selvittävät, miten voidaan kuntia ohjeistamalla selkeyttää tilannetta. Tietosuojavaltuutettu otetaan mukaan. Lisäksi selvitetään myöhempää käyttöä varten, onko lainsäädännössä sellaisia asioita, joita on syytä tarkistaa. Tähän otetaan terveydenhuoltoalan järjestöt mukaan yhtä lailla, Mykkänen sanoi kyselytunnilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

"Kalman haju on tsunamista vahvasti muistissa" –  lehtikuvaaja Peter Jansson ehti kuvata monia järkyttäviä uutistapahtumia

Metsäkauriskanta aiheuttaa paljon liikenneturmia Keski-Suomessa – metsästyksessä hyödynnetään radioyhteyttä ja satelliittipantoja, mutta laki ei salli droneja

Äänekosken uusi poliisiasema valmistuu ensi vuoden lopulla – hankkeen kustannusarvio on noin yhdeksän miljoonaa euroa

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä"

Kiista sohvalla istumisesta kärjistyi pahoinpitelyksi jyväskyläläiskoulussa – 16-vuotias löi ja kuristi toista oppilasta

Äänekosken Liikuntapuistoon tulee lumetusjärjestelmä – hankintapäätös tehty

Viitasaaren, Pihtiputaan ja Kinnulan perusturvajohtajaksi haki viisi pätevää

Yhtymävaltuusto ei käsittele enää säästötoimia

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.