Saaristossa ja rannikkoalueilla tykätään jakamistaloudesta, mutta mökkiä ei hevillä vuokrata

Yli puolet saariston ja rannikkoalueiden asukkaista pitää jakamistaloutta myönteisenä asiana, johon liittyy muun muassa palvelutason paraneminen, yhteisöllisyyden kasvu ja ympäristönsuojelu. Jakamistaloutta käsittelevässä tuoreessa selvityksessä 40 prosenttia vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, ettei jakamistaloudesta koidu riittävästi hyötyjä.

Jakamistaloudella tarkoitetaan tapaa jakaa, lainata tai vuokrata tavaroita omistamisen sijaan.

Noin puolet vastanneista uskoi jakamistalouden kasvavan tulevaisuudessa, ja samoin lähes puolet vastanneista uskoi, että matkoilla yöpyminen yksityisten henkilöiden asunnoissa tulee merkittäväksi vaihtoehdoksi perinteiselle majoitukselle.

Kustannusten pienenemisen vuoksi puolet kyselyyn vastanneista ilmoitti olevansa kiinnostunut työavusta ja tavaroiden vertaislainauksesta.

Lähes kaikki veneilijät ilmoittivat, että jakamistalous kiinnostaa taloudellisista syistä, kun taas vapaa-ajan asukkaista vain viidennes oli kiinnostunut jakamistalouden rahallisesta puolesta. Tämä näkyi muun muassa siinä, että noin 40 prosenttia mökin omistajista piti mahdollisena mökin antamista veloituksetta tuttujen käyttöön.

Vaikka puolet vastanneista piti mökin vuokraamista perusteltuna, oli liki 80 prosenttia sitä mieltä, että mökki tai vene on liian henkilökohtainen vuokrattavaksi.

Tutkimuksen toteuttivat saaristoasiain neuvottelukunta ja maa- ja metsätalousministeriö, ja sen teki FCG Finnish Consulting Group Oy. Selvitystä varten tehtiin kolme 1  500 ihmisen kyselyä, tilastoanalyysejä ja yrityshaastatteluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.