Sadan euron isännöitsijäntodistus saa kritiikkiä ja kiitosta

Isännöitsijäntodistusten kohonneet hinnat herättävät jatkuvaa kritiikkiä. Lakimies Jukka Kaakkola kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo, että aihe on tuttu ja todistusten hinnoista kysellään säännöllisesti.

Kuluttajaliitosta kerrotaan, että ihmiset ottavat heihin yhteyttä sekä todistusten hinnoista että puutteista. Ihmiset kritisoivat sitä, että muutaman napin painalluksen takana oleva todistus maksaa yli sata euroa. Isännöitsijäntodistusten hinnoittelu on kuitenkin vapaata.

Myös Kiinteistöliitossa arvioidaan kriittisesti isännöitsijätodistusten kohonneita hintoja. Liiton tutkimuksen mukaan isännöitsijäntodistuksen mediaanihinta liitteineen oli viime vuoden alussa sata euroa. Hinnat olivat nousseet 25 prosenttia vuodesta 2013.

– Kun ottaa huomioon vastaavana aikana tapahtuneen yleisen kustannustason nousun, kyseessä on turhan suuri ero, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo.

Kero jatkaa, ettei hän usko, että isännöitsijäntodistusten hinnat ovat olleet aiemminkaan alakantissa suhteessa kustannuksiin.

"Yli sata euroa on liikaa"

Kero kertoo, että neljännes isännöitsijöistä veloitti 80 euroa tai vähemmän ja neljännes 121 euroa tai enemmän. Kallein isännöitsijäntodistuksen hinta liitteineen oli 232 euroa ja edullisin 25 euroa.

Kero korostaa, että isännöitsijäntodistuksesta perittävän maksun tulee olla kohtuullinen sekä taloyhtiön hallituksen hyväksymä. Hän pitää yli sadan euron hintoja liian arvokkaina, koska tietotekniikan kehittyminen on tehnyt isännöitsijätodistuksen tuottamisen aiempaa halvemmaksi.

– Todistusten tekeminen ei ole ihan rakettitiedettä. Jos tarvittavat aineistot ovat kunnossa, silloin ei tarvitse joka kerta tonkia aineistoja. Mitä paremmin yhtiö toimii, sitä paremmin tiedot ja tietojärjestelmät ovat ajan tasalla, Kero sanoo.

Paljon tietoa

LIV Isännöinti oy:n toimitusjohtaja, isännöitsijä Lasse Vesala Helsingistä kertoo, että heillä isännöitsijätodistus maksaa 85 euroa ilman liitteitä. Vesalan mukaan monilla muilla isännöitsijöillä hinnat ovat kalliimpia.

– Liitteiden kanssa todistus maksaa 110 euroa. Se tarkoittaa yhtiöjärjestystä, talousarviota, tilinpäätöstä, korjausohjelmaa ja energiatodistusta, Vesala sanoo.

Vesala myöntää, että osa tiedoista saadaan muutamalla napin painalluksella, muttei kaikkia.

– Lainalaskelmat ovat liikkuvia elementtejä. Niiden laskeminen on kaikkein suurin työ, Vesala sanoo.

Vesala korostaa, että isännöitsijätodistus sisältää paljon tietoa. Kaikki taloyhtiön tiedot samoin kuin osakkeen-omistajan tiedot ja yhtiölainaosuudet on oltava oikein.

– Todistukseen on sidottu paljon tietoa ja vastuu siitä maksaa. Se on hyvin virallinen paperi asuntokaupassa, Vesala sanoo.

Liv Isännöinnin talouspäällikkö Marie Vesala jatkaa, että isännöitsijä vastaa todistuksen oikeellisuudesta. Jos paperissa annetaan vääriä tietoja esimerkiksi lainoista, siitä voi tulla suuria vahingonkorvausvaatimuksia.

Marie Vesalan mukaan todistuksen hintaa ei ole juurikaan arvosteltu. Suurin osa todistuksen tilaajista, noin 80 prosenttia, on kiinteistönvälittäjiä. Yksityiset osakkeen-omistajat tilaavat paperin lainan vakuudeksi, oman asunnon myyntiä, vuokrausta tai perunkirjoitusta varten.

Hinnoittelu vapaata

Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kerrotaan, että isännöitsijätodistusten hinnoittelu on vapaata eikä siihen voi vaikuttaa. Asunto-osakeyhtiö voi kuitenkin kilpailuttaa isännöitsijätoimiston ja tehdä kilpailutuksen yhteydessä isännöitsijätoimistoa koskevan velvoittavan ehdon, ettei isännöitsijätodistuksen hinta saa ylittää tiettyä summaa.

Hintahaitariin vaikuttaa myös se, että isännöintiyritykset rakentavat palvelunsa eri tavoilla. Osalla niistä isännöitsijäntodistus on ajateltu osakkaan kokonaan maksettavaksi. Toisissa yrityksissä osa todistuksen kustannuksista sisältyy isännöintisopimuksen kiinteään summaan.

Tärkeä asiakirja

Isännöitsijäntodistus on asuntokaupan tärkein asiakirja. Se sisältää kaikki keskeisimmät tiedot taloyhtiön historiasta, taloudellisesta tilasta, yhtiön rakennuksista ja niiden kunnosta sekä tehdyistä ja suunnitelluista korjauksista.

Todistusta tarvitaan, kun asuntoa myydään, vuokrataan ja haetaan lainaa. Asuntokaupoissa isännöitsijäntodistus saa olla enintään kolme kuukautta vanha.

Isännöitsijäntodistus tilataan omalta isännöintiyritykseltä. Jos yhtiössä ei ole isännöitsijää, on asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajalla velvollisuus antaa todistus.

Isännöitsijäntodistuksen tyypillinen toimitusaika on enintään viikko. Tavallisesti isännöitsijäntodistuksen saa 2-4 arkipäivässä.

Asunto-osakeyhtiölaissa on säädetty isännöitsijäntodistuksen sisällöstä ja siitä, kenelle isännöitsijäntodistus voidaan antaa. Todistuksen hinta on sovittu taloyhtiön hallituksen ja isännöintiyrityksen kesken.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna Suomessa tehtiin 70 000 asuntokauppaa, johon tarvittiin isännöitsijäntodistus.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .