Sadankomitea: Suomi vie aseita myös konfliktialueille

Suomesta viedään sotatarvikkeita vuosittain keskimäärin 50 miljoonan euron arvosta. Rauhanjärjestö Sadankomitean selvityksen mukaan aseita viedään myös sotaa käyviin maihin, muun muassa käsikranaatteja Yhdysvaltoihin.

Järjestön selvitys koski vuosia 1998–2007, ja tuona aikana Suomen sotatarvikekauppa kasvoi nelisenkymmentä prosenttia. Kymmenen vuoden jaksolla myönnettiin yli tuhat vientilupaa, joiden yhteisarvo oli noin 750 miljoonaa euroa. Toteutuneita kauppoja tehtiin puolestaan 375 miljoonan euron edestä.

Suomen sotatarvikkeiden tärkeimmät vientimaat ovat Ruotsi, Puola, Yhdysvallat, Norja ja Lähi-idän maat. Lähi-idän merkitys asekaupassa onkin selvityksen mukaan kasvussa.

Rahallisesti merkittävimpiä vientituotteita ovat puolestaan panssaroidut ajoneuvot ja niiden osat. Muita tärkeitä vientituotteita ovat ammukset ja ampumatarvikkeet, panssarit ja komposiittisuojat, suojavälineet kemiallisten, biologisten ja ydinaseiden varalle, ase- ja johtamisjärjestelmät sekä viestintäteknologia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän Vesankajärven Kuoliosaaressa syttyi pieni turpeikon palo

Saarikon mukaan Kulmunin ministeriero herätti kentällä pohdintaa puoluejohtajan asemasta – "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Presidentti Niinistö kannusti suomalaisia koronataisteluun Facebookissa

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

Matot ehtii vielä pestä, vaikka kuivuminen kestää nyt pidempään kuin alkukesällä – lue tästä marttojen ohjeet

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Avohakkuista ei kannata luopua kokonaan – Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta selviää, ettei ainoastaan jatkuvaan kasvatukseen siirtyminen ole järkevä vaihtoehto

OAJ listasi 18 "törkykuntaa", jotka lomauttavat opettajia heti lukuvuoden alussa – joukossa Karstula ja Ähtäri, katso koko lista

Ähtärin metsäpalo lähti hakkuujätteen poltosta – levisi kahdelle hakkuuaukealle ja metsään

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa, HSL suunnittelee asiaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.