Sadat kaupat jatkossa auki pidempään

Sadat vähittäiskaupat ovat vastedes auki pidempään ympäri Suomea. Muutoksen taustalla on eduskunnan päätös vapauttaa vähittäiskauppojen sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajat.

Uudistus meni läpi eduskunnassa tiistaina äänin 145-31. Tulos sai tiistaina riemukkaan vastaanoton kauppaketjuilta, jotka kiittelivät vuolaasti päätöstä.

S-ryhmä jopa ilmoitti pikimmiten äänestyksen jälkeen, että lähes 500 myymälän aukioloajat ympäri Suomen pidentyvät. Vilkkaimmat Prisma-myymälät ovat S-ryhmän mukaan auki jopa kello 23:een.

- Vain tekemällä tiedämme, mikä toimii ja mikä ei. Jos uudet aukioloajat eivät sovikaan asiakkaillemme, viilaamme niitä uudestaan, sanoi valikoimajohtaja Ilkka Alarotu S-ryhmän tiedotteessa.

Kesko tai Lidl eivät ilmoittaneet yhtä tarkkoja toimia, mutta ottivat eduskunnan päätöksen ilolla vastaan.

Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtajan Jorma Rauhalan mukaan kauppiaat saavat itse päättää, miten aukioloajat järjestetään.

Myös Lidlistä kerrotaan, että aukioloaikoja pidennetään tarvittaessa tapahtumien yhteydessä tai turistien liikehdinnän mukaan.

Samoilla linjoilla oli tiistaina myös Suomen Lähikauppa, jonka mukaan muutos laajentaa suurempien Valintatalojen aukioloaikoja.

Myös Kaupan liitto ja Kuluttajaliitto kiittelivät liikeaikalain kumoamista.

PAM: Uudistus on raju liike

Ilman soraääniä paljon ristiriitaisia tunteita herättänyttä uudistusta ei kuitenkaan otettu vastaan, kun Palvelualojen ammattiliitto PAM toi esille huolensa työntekijöiden asemasta.

- Olemme olleet koko ajan sillä linjalla, että nykyisellä lainsäädännöllä olisi pärjätty. Tämä on raju liike, kommentoi liiton puheenjohtaja Ann Selin tiistaina.

Selinin mukaan jatkossa pohdittavia asioita ovat muun muassa työntekijöiden mahdollisuudet tehdä esimerkiksi pidempiä vuoroja, turvallisuus, liikennejärjestelyt ja lastenhoito.

Hallituksen toimintaa Selin kritisoi toteamalla, että uudistuksen valmistelussa on jätetty huomioimatta kaikki asiat, jotka olisivat puhuneet toisenlaisen ratkaisun puolesta.

- Valmistelussa on selvästi ensin päätetty päämäärä ja sitten haettu siihen sopivaa faktaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.