Sairaala-apteekeista lääkkeitä lain vastaisesti

Sairaala-apteekeista luovutetaan potilaille kalliita lääkkeitä kotihoitoon lainvastaisesti kuukausiksi. Näin kertoo Keski-Suomen keskussairaalan uusi johtajaylilääkäri Vesa Kataja Sanomalehti Keskisuomalaiselle.

Normaalisti sairaalat antavat potilaalle kotiin mukaan lääkkeitä vain muutamaksi päiväksi sen verran, että lääkitykseen ei tule katkoa. Sen sijaan kalliimpien lääkkeiden kohdalla potilas saattaa nykyisin saada jopa usean kuukauden lääkityksen sairaalasta.

–Tällä hetkellä yleinen käytäntö Suomessa on se, että varsinkin syöpätaudeissa näitä erittäin kalliita lääkkeitä luovutetaan potilaalle sairaalan apteekista kotiin ja sairaala ottaa kustannukset kannettavakseen.

Ongelmalliseksi asian tekee se, että sairaaloiden toiminta on Katajan mukaan lääkelain vastaista. Hänen arvionsa mukaan toiminta on kuitenkin yleistä koko Suomessa. Asiasta on keskusteltu lääkärikunnassa paljon viime vuodesta lähtien.

–Juuri kenelläkään potilaalla ei ole 5000–6000 euroa kuukaudessa laittaa tablettipurkkiin. Minun pelkoni tässä asiassa on se, että jos yhdessä sairaanhoitopiirissä päätetään antaa lääkkeitä ja toisessa ei, ihmiset joutuvat eriarvoiseen asemaan ja lopulta lähtevät lääkkeen perässä toiseen sairaalaan, Kataja sanoo.

Kataja toivookin, että Suomen lääkekorvausjärjestelmää uudistettaisiin pikaisesti. Suomessa pitäisi hänen mielestään saada pikaisesti yhtenäinen käytäntö sellaisten lääkkeiden luovuttamiseen sairaalasta, jotka ovat kalliita ja joilla on myyntilupa, mutta ei vielä korvattavuutta.

Ongelma johtuu Katajan mukaan siitä, että tällä hetkellä uusien lääkkeiden myyntiluvan ja erikoiskorvattavuuden välillä saattaa olla jopa kahden tai kolmen vuoden väliaika.

Lue aiheesta lisää maanantain painetusta Keskisuomalaisesta.

STM moittii sairaaloita ilmaisista lääkkeistä