Sairaalaklovnit saavat hymyn esiin myös kuolemansairaalta lapselta

Sairaalaklovnit auttavat lastenosastoilla kiertäessään pikkupotilaita rentoutumaan, nauramaan ja hulluttelemaan. Lapset saavat hetken olla lapsia ja unohtaa kokeet ja toimenpiteet. Kokeneet klovnit Joona Lindberg ja Dan Söderholm ovat huomanneet, että lapset haluavat leikkiä hyvinkin sairaina.

Joona Lindberg ja Dan Söderholm työskentelevät parina päivänä viikossa sairaalaklovneina. He ovat kokeneita esiintyjiä, mutta sairaalatyössä estradit saa unohtaa. Pitää aistia jatkuvasti, mitä lapsipotilaat ovat valmiita vastaanottamaan, miten heidän tunnelmansa saisi kohoamaan.

Työ on palkitsevaa. Yleensä lapset haluavat leikkiä ja hullutella hyvinkin sairaina. Kun lapsi on ollut pitkään kriittisessä tilassa, esimerkiksi vakavan onnettomuuden jälkeen, vanhemmat eivät useinkaan halua klovnien vierailevan.

– Kyselemme kierrolla viikoittain, että sopiiko tulla. Sitten jonain päivänä lapsi on ehkä itse nähnyt ovi-ikkunasta meidät ja vaatii treffejä.

Lapsi saattaa hymyillä, nauraa ja rentoutua ensi kertaa viikkojen, jopa kuukausien tauon jälkeen. Silloin vanhemmat usein itkevät.

Klovnista apua vaikeissakin kohtaamisissa

Klovnit vierailevat myös keskosten ja vauvojen teho-osastoilla. Joskus vanhemmat torjuvat vierailun turhana, sillä "eihän vauva vielä ymmärrä mitään klovneista".

– Jotkut kuitenkin toivovat, että tulemme. Laulamme keskoskaapin äärellä, juttelemme lapselle kuin kenelle tahansa arvostamallemme henkilölle, Lindberg kertoo.

– Tällä voi olla suuri merkitys vauvan vanhemmille. Olemme ehkä ensimmäisiä ulkopuolisia, jotka noteeraavat vauvan perheen lapsena.

Klovnin roolista on apua myös vaikeissa kohtaamisissa. Söderholm alias tohtori Skrätsch ja Lindberg alias tohtori Matkimus ovat joskus saaneet hoitohenkilökuntaa helpommin kontaktin esimerkiksi autistisiin lapsiin.

– Tällöin lääkärit ja hoitajat ovat voineet tehdä havaintoja, jotka ovat auttaneet heitä omassa työssään, Söderholm kertoo.

Skrätsch ja Matkimus ovat onnistuneet myös psykiatristen lapsipotilaiden rauhoittamisessa. Tästäkin on ollut paljon apua sairaalan väelle.

Joskus klovnit saavat toivotun kipinän aikaan kuntoutusosastolla niin, että lapsi haluaa lähteä liikkeelle tai alkaa puhua.

– Pyrimme sellaiseen kohtaamiseen, joka innostaa tekemään tarpeellisia harjoituksia.

Ammattirooli suojaa

Sairaalassa klovnit joutuvat kohtaamaan myös kuolevia lapsia.

– Olemme saaneet tähän työhön koulutuksen, emmekä tietenkään tekisi tätä, jos emme pystyisi kohtaamaan vakavasti sairaita lapsia. Myös klovnin ammattirooli suojaa meitä. Sen turvin hoidamme työmme vaikka kuolemansairaan lapsen luona.

Terminaalihoidossa olevat lapset ja heidän vanhempansa pyytävät joskus klovnit vierailulle, kun lapsen kuolema on enää päivien kysymys. Perheelle on tärkeää muistaa lapsen hymy ja pienen hetken kestänyt iloinen tunnelma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"

Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista

Otkes päättää tänään, käynnistääkö se tutkinnan Jyväskylän senioritalon palosta – poliisi aloitti tutkintansa eilen

Saksa, Italia ja Belgia vapautuvat tänään Suomen matkustusrajoituksista

Muistatko nämä median karvaiset ja sulkapeitteiset kesälemmikit – Jyväskylän kinder-kurre, Ruokolahden leijona ja muut nelijalkaiset ovat villinneet lehdistöä

Tunnista kurtturuusut – toinen lajike on haitallinen ja toinen harmiton

Näky kuin Chernobyl-minisarjasta – katso ilmasta kuvattu video pahasti tuhoutuneesta senioritalon katosta

MT: Pieksämäen ylämaankarjalauman viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni

Betonipalat lentelivät tielle, kun kuorma-auto osui siltaan Vaajakoskella – kuljettaja ei huomannut vahinkoaan, ilmoituksen teki takana tuleva

Nelostiellä Jyväskylän pohjoispuolella liikenneonnettomuus – henkilöauton kuljettaja kuoli ulosajossa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.