Sairaalaklovnit saavat hymyn esiin myös kuolemansairaalta lapselta

Sairaalaklovnit auttavat lastenosastoilla kiertäessään pikkupotilaita rentoutumaan, nauramaan ja hulluttelemaan. Lapset saavat hetken olla lapsia ja unohtaa kokeet ja toimenpiteet. Kokeneet klovnit Joona Lindberg ja Dan Söderholm ovat huomanneet, että lapset haluavat leikkiä hyvinkin sairaina.

Joona Lindberg ja Dan Söderholm työskentelevät parina päivänä viikossa sairaalaklovneina. He ovat kokeneita esiintyjiä, mutta sairaalatyössä estradit saa unohtaa. Pitää aistia jatkuvasti, mitä lapsipotilaat ovat valmiita vastaanottamaan, miten heidän tunnelmansa saisi kohoamaan.

Työ on palkitsevaa. Yleensä lapset haluavat leikkiä ja hullutella hyvinkin sairaina. Kun lapsi on ollut pitkään kriittisessä tilassa, esimerkiksi vakavan onnettomuuden jälkeen, vanhemmat eivät useinkaan halua klovnien vierailevan.

– Kyselemme kierrolla viikoittain, että sopiiko tulla. Sitten jonain päivänä lapsi on ehkä itse nähnyt ovi-ikkunasta meidät ja vaatii treffejä.

Lapsi saattaa hymyillä, nauraa ja rentoutua ensi kertaa viikkojen, jopa kuukausien tauon jälkeen. Silloin vanhemmat usein itkevät.

Klovnista apua vaikeissakin kohtaamisissa

Klovnit vierailevat myös keskosten ja vauvojen teho-osastoilla. Joskus vanhemmat torjuvat vierailun turhana, sillä "eihän vauva vielä ymmärrä mitään klovneista".

– Jotkut kuitenkin toivovat, että tulemme. Laulamme keskoskaapin äärellä, juttelemme lapselle kuin kenelle tahansa arvostamallemme henkilölle, Lindberg kertoo.

– Tällä voi olla suuri merkitys vauvan vanhemmille. Olemme ehkä ensimmäisiä ulkopuolisia, jotka noteeraavat vauvan perheen lapsena.

Klovnin roolista on apua myös vaikeissa kohtaamisissa. Söderholm alias tohtori Skrätsch ja Lindberg alias tohtori Matkimus ovat joskus saaneet hoitohenkilökuntaa helpommin kontaktin esimerkiksi autistisiin lapsiin.

– Tällöin lääkärit ja hoitajat ovat voineet tehdä havaintoja, jotka ovat auttaneet heitä omassa työssään, Söderholm kertoo.

Skrätsch ja Matkimus ovat onnistuneet myös psykiatristen lapsipotilaiden rauhoittamisessa. Tästäkin on ollut paljon apua sairaalan väelle.

Joskus klovnit saavat toivotun kipinän aikaan kuntoutusosastolla niin, että lapsi haluaa lähteä liikkeelle tai alkaa puhua.

– Pyrimme sellaiseen kohtaamiseen, joka innostaa tekemään tarpeellisia harjoituksia.

Ammattirooli suojaa

Sairaalassa klovnit joutuvat kohtaamaan myös kuolevia lapsia.

– Olemme saaneet tähän työhön koulutuksen, emmekä tietenkään tekisi tätä, jos emme pystyisi kohtaamaan vakavasti sairaita lapsia. Myös klovnin ammattirooli suojaa meitä. Sen turvin hoidamme työmme vaikka kuolemansairaan lapsen luona.

Terminaalihoidossa olevat lapset ja heidän vanhempansa pyytävät joskus klovnit vierailulle, kun lapsen kuolema on enää päivien kysymys. Perheelle on tärkeää muistaa lapsen hymy ja pienen hetken kestänyt iloinen tunnelma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kun viestikulta meinasi kompastua köyhän ankkurin tekareihin ja muita menestystarinoita – Osmo Kärkkäinen kirjoitti Suomen viestihiihdosta kirjan

Mitkä ihmeen vesikkelit? – Suomessa kehitetään työkaluja Alzheimerin taudin ja syöpien toteamiseen ja hoitoon: "Uskon, että edistytään"

Museoilla superlauantai Jyväskylässä: Keski-Suomen museossa ja Suomen Ilmavoimamuseossa tuhansia kävijöitä: "Kaikkia ei saatu laskettua, sillä ruuhka oli niin kova"

Jätteiden poltto savutti Suolahdessa – paikalle palokunta ja poliisi

Uutisanalyysi: Oppivelvollisuus laajenee, mutta kuka ottaa kopin opintonsa keskeyttävästä nuoresta?

Jäällä pötköttänyt kauris huolestutti ihmisiä Konnevedellä

Sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy – "Osapuolten näkemykset olivat alkumetreistä saakka todella, todella kaukana toisistaan"

Saimaannorpille kolattiin noin 150 apukinosta huonosta lumitilanteesta huolimatta – "Rannat ovat paljaat, ja keväinen laine lyö rantaan"

Tällaista jälkeä Tuuli-myrskyn tuulet tekivät Keski-Suomessa – puita kaatui Jyväskylän kaupunkialueella

Koiran ulkoiluttaja kaatui Tikkakoskella – pelastuslaitos vei koiran kotiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.