Sairaanhoitopiirit varautuvat Tehyn työtaisteluun

Neljä suurta sairaanhoitopiiriä ja niihin kuuluvaa kaupunkia varautuvat terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehyn työtaistelutoimiin.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on alettu perua loppuviikolle varattuja aikoja, jotka on suunniteltu tehtäviksi niin sanottuina lisätöinä liian pitkien hoitojonojen purkamiseksi. Peruttavat ajat ovat pääosin kirurgian poliklinikkakäyntejä ja kirurgisia toimenpiteitä sekä niihin liittyviä tutkimuksia.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto uhkaa alkaa torstaina, ellei Tehy ole siihen mennessä löytänyt sopua työehdoista Kunnallisen työmarkkinalaitoksen (KT) kanssa. Työtaistelu haittaisi ensi vaiheessa nimenomaan potilasjonojen purkamista, jota tehdään paljolti ylityövoimin. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskisi Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirejä sekä niissä sijaitsevien Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun kunnallisia terveydenhuoltoyksiköitä.

Tehy ja KT kiistelevät siitä, mihin työehtosopimukseen kuntien tehyläisten pitäisi kuulua. KT haluaisi tehyläisten liittyvän yleiseen kunta-alan sopimukseen, Tehy taas haluaa oman erillisen sopimuksensa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.