Sairauden takia siirrettyjen lomien kustannuksia ei tiedä kukaan

Sairauden takia siirrettyjen kesälomien kustannukset ovat yhä täysi mysteeri. Tänä kesänä työntekijän on mahdollista siirtää lomapäiviään eteenpäin, jos sairastuu kesken vuosiloman.

Etukäteen uuden käytännön kustannuksista työnantajille on esitetty hyvin erilaisia arvioita. Hallitus arvioi hintalapuksi 200 miljoonaa euroa. Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK on puhunut jopa 270 miljoonasta, kun taas työntekijäkeskusjärjestö SAK pitää molempia arvioita suurina.

- Rehellisesti sanoen mielestäni kukaan ei voi vielä sanoa, kuinka paljon se kustannus oikeasti on, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto sanoo.

EK:lle lainmuutos on myrkkyä, koska kustannukset tulevat työnantajille. Vuosilomalla sairastuneille pitää antaa ikään kuin uusia lomapäiviä myöhemmin, mistä taas usein seuraa sijaisen palkkaaminen.

Lakimuutoksen valmistellut työ- ja elinkeinoministeriö ei seuraa kustannuksia tai kokemuksia uudesta käytännöstä mitenkään.

- Se edellyttäisi jonkin erillisen selvityksen tekemistä, jossa asiaa pitäisi kysellä työnantajilta, ja se on tietysti aika haasteellinen homma, ministeriön hallitusneuvos Susanna Siitonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.