Sakkoja alkoi ropista, kun vapaa pysäköinti muuttui kaikessa hiljaisuudessa kiekolliseksi parkkialueella Jyväskylässä: "Autoilijoilla velvollisuus pysyä ajan tasalla"

Jyväskylän kaupungissa asetetaan uusia liikennemerkkejä ja muutetaan vanhoja vuosittain lähes sata kertaa. Koska muutoksia on paljon, pysäköinninvalvonta ei lähde erikseen niistä tiedottamaan esimerkiksi lähialueen asukkaille. Liikennemerkin asettaminen vastaa julkista kuuluttamista.

Muutokset tulevatkin usein yllätyksenä kaupunkilaisille, jotka ovat tottuneet ehkä jopa vuosien ajan voimassa olleisiin merkkeihin. Näin kävi esimerkiksi Kangaslammen Hillakujalla, missä marraskuun lopulla asetettiin aikarajoitus eli kiekkopysäköinti entisen vapaan pysäköinnin alueelle.

Eräs alueen asukas ehti saada alueella olleeseen peräkärryynsä kolme pysäköintivirhemaksua, kunnes pysäköinninvalvonnasta soitettiin ja muistutettiin muuttuneesta pysäköintirajoituksesta. Asukkaan mielestä muutoksesta olisi pitänyt soittaa alueelle pysäköineille tai tiedottaa muuten lähiasukkaille.

– Miksi pysäköinninvalvonta ei laittanut vaikka ensimmäisen maksun jälkeen kaikille kärryjen omistajille tekstaria, että "Hillakujan p-alue muuttunut kiekkopysäköinti alueeksi"? Tai toisen maksun jälkeen? Vasta kun pysäköinnintarkastaja oli kirjoittanut 180 euron edestä rangaistuksia tietämättömälle, hän soitti, asukas kysyy.

– Asiakkaalle soittaminen kolmen pysäköintivirhemaksun jälkeen liittyi siihen, että pysäköintialueelle jätetty peräkärry olisi voitu siirtää varastoon. Laki ei vaadi yhteydenottoa tässäkään tapauksessa, mutta on sekä kaupungin että ajoneuvon omistajan yhteinen etu, että omistaja hoitaa asian itse, palveluesimies Eija Rossi sanoi.

– Meillä ei ole edes tiedossa, kenelle kaikille pitäisi asiasta ilmoittaa eikä niin suuren urakan hoitaminen olisi käytännössä mahdollistakaan. Siksi käytetään julkista kuuluttamista, joka tarkoittaa liikennemerkin asettamista kadunvarteen, Rossi kertoi.

Asukkaiden näkökulmasta voi tuntua kohtuuttomalta, että pysäköintialueella pitäisi jatkuvasti käydä tarkistamassa, ovatko säännöt muuttuneet.

– Pysäköintijärjestelmien muutoksista tiedotetaan katujen varsille asetettavilla liikennemerkeillä. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on useissa päätöksissään todennut, että ajoneuvon kuljettajalla on selonottovelvollisuus alueella voimassa olevista liikennemerkeistä. Kuljettajan tulee huomioida liikennemerkit ja noudattaa niitä, Rossi vastaa.

Jyväskylässä on ollut tapana antaa väärin pysäköidyille ajoneuvoille huomautuksia pysäköintijärjestelyjen muuttumisen jälkeen.

– Näin tehtiin Hillakujankin pysäköintialueella. Mikäli peräkärry tai ajoneuvo on ollut ajossa ja alueelta poissa huomautusten antohetkillä, ajoneuvon kuljettajan pitäisi alueelle uudelleen ajaessaan huomioida muuttuneet liikennemerkit, Rossi muistuttaa.

Hän toteaa vielä, että yleisillä pysäköintialueilla ei saa säilyttää ajoneuvoa, jota ei tosiasiassa käytetä liikenteeseen. Siihen nähden voidaan perustellusti edellyttää, että ajoneuvon haltija käyttää ajoneuvoaan ja samalla seuraa myös mahdollisia liikennemerkkimuutoksia.

– Ei ole sallittua viedä peräkärryä tai muuta ajoneuvoa yleiselle pysäköintialueelle ja ”unohtaa” sitä sinne. Pysäköintialueilla säilytyksessä olevat ajoneuvot ja peräkärryt vievät tilaa muilta pysäköijiltä, ja kaupungille onkin tullut aiemmin palautteita koskien Hillakujan pysäköintialueen täyttymistä peräkärryistä, Rossi kertoo.

Kolme pysäköintivirhemaksua saanut asukas teki maksuista oikaisuvaatimuksen, mikä hylättiin hänen mukaansa ilman perusteluja.

– Jää arvoitukseksi, mistä olisimme voineet tietää, että kyseinen pysäköintialue muutetaan kiekkopysäköintialueeksi, asukas tuumii.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .