Salaatit ja kukkakaalit kiven alla kuivuuden vuoksi – myös suomalaisten suosikki on kärsinyt mittavista satovahingoista

Tukkutalo Heinonen on joutunut elokuussa myymään asiakkailleen eioota jäävuorisalaatin sijaan. Jyväskylän yksikön päällikkö Jarmo Leppänen toteaa, että kesän kuumuus ja kuivuus ovat vaikuttaneet erityisesti kukkakaalin ja suomalaisten suosikin, jäävuorisalaatin, saatavuuteen.

– Kukkakaalit ovat kiven alla, sillä ne eivät ole saaneet riittävästi vettä. Jäävuorisalaatti on jo valmiiksi ruskeaa sisältä. Lisäksi tuholaishyönteiset ovat vieneet sadosta osansa, hän kertoo.

Pro Agrian elokuun alun kasvutilannekatsaus vahvistaa Leppäsen havainnot: pitkä hellejakso on aiheuttanut laatuongelmia etenkin salaatti-, keräkaali, kukkakaali- ja parsakaaliviljelmillä. Lisäksi gammayökkösen toukat ovat tuhonneet erityisesti jäävuorisalaattia.

Taatilan maatilalla Keuruun Haapamäellä tuhojaan on tehnyt muun muassa kaalikärpänen. Se munii kaalin juurelle, ja kuoriuduttuaan sen toukat nakertavat kaalin juuristoa.

– Ehdimme onneksi harsottaa suurimman osan pelloista. Verrokkialueille, jotka jätettiin tarkoituksella paljaaksi, kaalikärpänen iske todella pahasti, maatalousyrittäjä Saara Kässi-Jokinen kertoi.

Taatilan tilalla viljellään muun muassa kerä-, kukka-, parsa-, kyssä- ja lehtikaalia sekä avomaankurkkua.

– Vettä on saatu 150 milliä sitten toukokuun. Alkukesästä kastelimme kaalimaita, mutta ei meidän ollut mahdollista jatkaa sitä läpi kesän. Noin 2,5 hehtaarin alaa ei ole kasteltu ja sen huomaa sadossa. Keräkaalien keskikoko on alle puolet siitä, mitä yleensä, Kässi-Jokinen kertoo.

Hän arvelee, että hankala viljelykesä näkyy kauppojen hevi-osastoilla viimeistään kevättalvella.

Vaikeuksia on tuottanut myös viljelyn jaksottaminen. Kuuma keli on vaikuttanut kasvurytmiin siten, että eri aikaan istutettuja eriä on kypsynyt samaan aikaan, kertoo avomaan puutarhatuotannosta johtava asiantuntija Terhi Taulavuori Pro Agriasta.

– Tämän vuoksi kaupoissa on saattanut olla hetkittäistä pulaa vihanneksista kesän aikana, Taulavuori toteaa.

Taulavuoren mukaan tiloilla on sadetettu ahkerasti, mutta monissa paikoissa vesi on ollut tiukilla. Hänen korviinsa ei ole kantautunut, että koko satoa olisi menetetty missään päin Suomea.

Edellisvuoteen verrattuna satotappioita tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan, ja talvivarastot jäävät viimevuotisia pienemmiksi, Taulavuori arvelee

– Tulevien viikkojen sää ratkaisee, kuinka pitkään satokausi jatkuu. Nyt olemme jo saaneet vähän sateita ja sää on viilentynyt, mikä helpottaa viimeisten erien ja varastovihannesten kasvua, hän sanoo.

 

Kaikki lajit eivät joka vuosi onnistu. Kannattaa käyttää sitä, mitä on tarjolla, muistuttaa erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen Pro Agria Keski-Suomesta.

Jarmo Leppänen muistuttaa, että esimerkiksi punakaalia, lehtikaalia, kesäkurpitsaa ja avomaankurkkua on runsaasti tarjolla.

– Suomalaiset ovat tottuneet jäävuorisalaattiin. Tuoretta kyllä löytyy, mutta vähän eri muodossa, hän tuumaa.

Salaattibaari Tuoreessa Jyväskylän Asemakadulla salaattipulasta ei ole toistaiseksi kuultukaan. Jos salaatin saatavuus hankaloituisi, rakennettaisiin lounassalaattien pohja jostain muusta, vaikkapa raasteista, toteaa yrittäjä Kati Halonen.

Cafe & Catering Vilhelmin yrittäjä Niina Pekkala laittaisi tarjolle salaatin sijaan kaalia. Menekki kuitenkin laskisi jäävuorisalaattiin verrattuna, Pekkala tietää. Toistaiseksi Jyväskylän Seppälässä sijaitsevaan salaattipöytään ei ole tarvinnut keksiä korvikkeita.

– Kukkakaalin huonon saatavuuden huomasin kolme, neljä viikkoa sitten. Sen menekki ei kuitenkaan ole meillä niin suurta, että toimitusvaikeudet olisivat olleet ongelma, Pekkala sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .