Salasuhteita, taikuutta ja panettelua – Tuomiokirjat kertovat tulisista tunteista

Historiantutkija Hanna Kietäväinen-Sirén on tutkinut miehen ja naisen välistä rakkautta 1600-luvun jälkipuoliskolla lähteinään tuomiokirjat. Tässä neljä aikakauden rakkaustarinaa, joita puitiin oikeudessa.

Eurajoki 1682: Syytös nuoren miehen makaamisesta tätinsä kanssa. Perusteena molempien lähteminen salaa tuntemattomalle seudulle ja yleinen huhu heidän makaamisestaan. Lisäksi täti ollut nuoresta miesväelle rakas.

Kokemäki 1684: Vänrikin ja hänen piikansa harjoittama huoruus, jonka vänrikki kieltää ja syyttää piikaa muista miehistä. Esiin tulee myös syytös, että piika harjoittaa rakkaustaikuutta: vetää miehiä puoleensa tai karkottaa heitä käyttämällä sammakon raajoja.

Elimäki 1654: Aseistautunut naisjoukko vapauttaa miehiä, jotka oli tuomittu rikoksesta maanpakoon ja joita kuljetettiin vangittuina. Teosta joutuu tuomiolle yhden vapautetun miehen tytär, vaimo ja miniä. Naisten mukaan teon syynä ymmärtämättömyys ja luonnollinen rakkaus, ei yltiöpäisyys.

Ruokolahti 1669: Mies valittaa rakuunasta, joka panetellut hänen vaimoaan. Rakuuna myöntää seksuaalissävyisen vitsailun ilman kunniatonta tarkoitusta. Mies ajanut vaimonsa pois, määrätään ottamaan tämä takaisin ja rakastamaan kuten kunniallisen miehen tulee.

Lähde: Hanna Kietäväinen-Sirén: Erityinen ystävyys. Miehen ja naisen välinen rakkaus uuden ajan alun Suomessa (n. 1650–1700).

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .