Salkkukiista säväytti insinöörintarkkoja hallitusneuvotteluita

Suomalaisilla on edessään kipeitä heikennyksiä palveluihin ja sosiaalietuuksiin. Tämä ainakin on varmaa, kun hallitus esittelee keskiviikkona ohjelmansa seuraavalle neljälle vuodelle.

Hallitusmuodostaja Juha Sipilä (kesk.) kertoi hallitusohjelman valmistumisesta tiistai-iltana Twitterissä. Puoliyhdeksän aikaan valtioneuvoston juhlahuoneiston eteen saapunut Sipilä kertoi toimittajille, että loputkin asiat oli saatu ratkottua ja hallitusneuvottelut oli saatu päätökseen.

– Nyt tekstejä hiotaan ja huomenna kerrotaan sisällöstä, Sipilä kertoi.

Neuvotteluita ehdittiin käydä insinöörin tarkkuudella kaksi ja puoli viikkoa, mutta lopulta näistäkään neuvotteluista ei selvitty ilman todellista kädenvääntöä.

Isoin viime hetken kiista keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen välillä käytiin ministerinsalkkujen jakamisesta.

Keskusta on saamassa todennäköisesti yhden tai kaksi salkkua muita enemmän jo eduskuntavaalituloksensa perusteella. Isoin kiista koski sen sijaan ministereiden työnjakoa ja salkkujen jakamista puolueiden kesken. Eniten neuvoteltavaa riitti tiettävästi ulkoministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön ministerivastuissa.

Julki keskiviikkona

Tuleva pääministeri ei illan hämärtyessä vieläkään ottanut kantaa mihinkään yksityiskohtiin, vaan niistä on määrä kertoa yhdessä rytäkässä keskiviikkona.

Sipilä kiisti, että salkkujako olisi ollut vaikea kysymys. Sen rinnalla käsiteltiin hänen mukaansa koko ajan muitakin asioita.

Kaikkein suorimmin tilannetta kuvasi aamulla perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini:

– Kyllä me tiedämme, että filee on pöydällä, mutta se pitää vielä jakaa, Soini sanoi.

Alkuillasta hänenkin kielenkantansa olivat soukemmalla. Soini poistui hetkeksi omille teilleen valtioneuvoston juhlahuoneistosta Smolnasta ja puhui ulkona pitkähkön tovin puhelimessa. Toimittajille hän ei kommentoinut neuvotteluiden etenemistä mitenkään.

Toimittajat komennettiin ulos Smolnasta loppuiltapäivästä ilman sen kummempia selityksiä.

Puolueiden hallitusneuvottelijat kokoontuivat sen sijaan illalla taloon juhlavaatteissaan summaamaan neuvotteluita.

Autovero alenemassa?

Puheenjohtajatrio ei asioita julkisuudessa suostunut avaamaan, mutta joitain tiedonjyväsiä julkisuuteen on tullut jo nyt.

MTV uutisoi, että autoveroa ollaan keventämässä. Noin parin sadan miljoonan euron veroaukko paikattaisiin osittain ajoneuvoveron korotuksella

Autoveron alentaminen tehtäisiin todennäköisesti porrastetusti lähivuosina, jotta autokauppa ei pysähtyisi veronlaskua odotellessa. Veroalennusta ei ole MTV:n mukaan tarkoitus kompensoida polttoaineveroja kiristämällä eli bensavero ei ole nousemassa.

Perussuomalaiset on ajanut autoveron poistamista, mikä olisi vienyt valtiolta noin miljardin euron verotulot.

Aikaisemmin Yle kertoi, että haittaveroja ollaan nostamassa reippaasti.

– Verotuksen kokonaisuus on suurin piirtein plus miinus nolla. Se sisältää veronalennuksia ja -korotuksia, Sipilä on sanonut.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan perintöveroa ei poisteta eikä Viron veromalliin siirrytä.

Sen sijaan arvonlisäverojen maksun alarajan nostoa kannattavat monet perussuomalaiset ja keskustalaiset, joten siihen korotuksia on HS:n mukaan odotettavissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.