Sammutustyöt Äänevoiman voimalaitoksella jatkuivat myöhään iltaan: "Kytee joka paikassa"

Sammutustyöt Äänekoskella Äänevoiman biovoimalaitoksella jatkuivat myöhään keskiviikkoiltaan. Pelastuslaitos tiedotti kello 20.30, että palo oli saatu rajattua polttoaineen purkuasemalle ja siiloihin, mutta kytöpaloja raivattiin kuljettimista edelleen.

Tuli syttyi 150–200-neliöisessä seulomossa keskiviikkona iltakuuden aikaan. Ensin laukesivat sprinklerit ja pelastuslaitos sai automaattisen palohälytyksen, joka sittemmin muuttui keskisuureksi ja edelleen suureksi rakennuspaloksi. Keski-Suomen pelastuslaitokselta paloa oli illalla sammuttamassa 13 yksikköä ja 40 henkilöä.

Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle vierasesine-erottimella oli liekkipalo, josta kytyjä oli levinnyt eri puolille seulomoa. Arvion mukaan erotin oli poiminut turpeen seasta jonkin esineen, joka jäi laitteistoon hankautumaan, ja kitka sytytti palon.

Tehtaan talteenottolinjan käyttöpäällikkö Minna Nyman kertoo, että vierasesine-erottimella magneetti poimii polttoaineen seasta metallikappaleet siivotakseen turpeen.

Nymanin mukaan mahdolliset materiaalivahingot kartoittuvat vasta huomenna, kun varsinaiset palot on saatu sammutettua. Tuotannolle tulipalosta ei ollut haittaa.

Pitkät ja sitkeät raivaustyöt

Palomestari Tero Uusi-Maahi kertoi illalla kello 21:n aikaan, että seulomossa on ritilätasoja, jotka kuljettavat turpeita. Turpeet käydään läpi järjestelmällisesti, jotta kytypalot saadaan varmistettua sammuneiksi.

– Turve kytee melkein joka laitteessa. Turvepalot kytevät pitkään ja ovat siinä mielessä haasteellisia sammutettavia, Uusi-Maahi luonnehtii urakkaa.

Arvion mukaan sammutustyöt jatkuvat vielä pitkälle iltaan.

– Kyllä tässä vielä menee. Pikku hiljaa käännellään viimeiset pesäkkeet ja jäädään seuraamaan tilannetta.

Pelastuslaitoksen poistuttua ottaa Äänevoima Oy:n henkilökunta jälkivartiointivastuun.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .