Sampo Terho varautuu siihen, että sinisten nousu kestää – "Olemme hallituskelpoinen puolue"

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon mukaan siniset erityisavustajat ovat todistaneet, ettei ennen perussuomalaisten puoluekokousta ollut mitään suunnitelmaa uudesta puolueesta. Kaikki tapahtui vasta puoluekokouksen jälkeen.

– Tahot, jotka ovat levittäneet väärää tietoa, eivät ole vielä tunnustaneet sitä, Terho kertoo.

Terho perustelee tätä myös sillä, ettei puolueella ollut ennen puoluekokousta edes nimeä, sääntöjä tai mitään muita puolueen perustamiseen tarvittavia papereita.

– Jos kaikki nämä olisivat olleet valmiiksi täytettynä pöytälaatikossa, meillä olisi ollut joku suunnitelma. Kaikki alettiin tehdä lennosta kuten kannattajakorttien keräys, Terho sanoo.

Potentiaalia on

Sinisten puheenjohtajaksi tulevan viikonvaihteen puoluekokouksessa pyrkivä Terho ei ole vielä huolestunut heikosta gallupsuosiosta, sillä puolue on vasta perustamisvaiheessa. Perussuomalaisilla menestystä alkoi tulla vasta yli kymmenen vuoden työn jälkeen.

– Me pyrimme tekemään profiloinnin nopeammin, mutta pitää varautua siihen, että se kestää. Siitä olen varma, että potentiaalia on olemassa, Terho sanoo.

Terho uskoo siihen, että ihmisillä on kaipuuta muutokseen ja politiikan ulkopuoliselle toimijalle on kysyntää. Näistä hän mainitsee esimerkkeinä Ranskan ja Yhdysvaltojen uudet presidentit.

Etujärjestökytkös puuttuu

Terhon mukaan siniset erottaa muista puolueista se, ettei sillä ole mitään etujärjestökytköstä, jolloin puolue pystyy miettimään ratkaisuja laajemmin kuin muut puolueet.

– Vihervasemmistosta on ero helppo tehdä. Me emme ole sosialistinen puolue vaan haluamme purkaa ylisääntelyä ja pysäyttää julkisen sektorin kasvun, Terho sanoo.

Kielipolitiikka erottaa siniset RKP:stä ja uskonto kristillisdemokraateista. Sinisillä on vahvat länsimaiset perusarvot, mutta siniset ei ole uskontopuolue. Perussuomalaisista siniset erottaa yhteistyökykyisyys ja laajemmat teemat.

– Me olemme hallituskelpoinen puolue, joka voi saada asioita aikaan, Terho korostaa.

Kansanäänestys EU-erosta

Siniset on EU-kriittinen puolue. Siniset ei aja eroa EU:sta, mutta haluaa pysäyttää liittovaltiokehityksen, jotta raha ja valta ei valu Brysseliin.

– Kansanäänestys Suomen EU-erosta voi olla mahdollinen, jos perussopimukset avataan ja liittovaltiokehitystä viedään voimakkaasti eteenpäin, Terho sanoo.

Hän torjuu napakasti väitteet hallituksen passiivisuudesta EU-politiikassa. Hallitus on vaikuttanut aktiivisesti kaikilla tasoilla EU:ssa ja on pysäyttänyt EU:n liittovaltiokehityksen.

– Se on käänne, joka ei miellytä kaikkia, Terho sanoo.

Keskiluokka ja pienyrittäjät

Terhon mukaan siniset haluaa olla ennakkoluuloton muutosvoima, joka uudistaa Suomea inhimillisesti. Siniset on Suomen uudistaja, rakentaja ja turva.

Terhon mukaan puolue ei ajattele tiettyä tuloluokkaa, mutta on puhunut keskiluokasta, koska se kattaa ison osan suomalaisista. Lisäksi puolue on pienyrittäjän asialla. Terho arvioi puolueen saavan ääniä uudistusmielisiltä ihmisiltä, jotka arvostavat suomalaisia perinteitä, sivistystä ja ahkeruutta.

– Tavallisen suomalaisen edunvalvonta on puolueemme johtoajatus. Se erottaa meidät vanhoista puolueista, jotka toimivat usein jonkun eturyhmän poliittisena siipenä, Terho sanoo.

Mandaatti neljäksi vuodeksi

Terho torjuu opposition kritiikin siitä, ettei hallituksella olisi enää legitimiteettiä toimia, koska sen kannatuspohja on kaventunut.

– Olemme saman aatteen jatkajia, jotka kansalaiset äänestivät ja mandaatti annetaan politiikassa neljäksi vuodeksi. Me viemme (Veikko) Vennamon ja (Timo) Soinin aatetta sinisissä eteenpäin, Terho sanoo.

Terho ei liioin allekirjoita väitettä, että hallituksen sisäinen dynamiikka olisi muuttunut. Ministereiden määrä on pysynyt ennallaan ja mitään asiaa ei päätetä ilma hallituskumppaneiden suostumusta.

– Tilanne on muuttumaton. Meillä on se sama valta, mikä ennen oli ja me halusimme pelastaa hallituksen, joka tekee hyvää työtä. Talous kasvaa ja työllisyys kohenee, Terho sanoo.

300 jäsentä

Sinisillä on yli 300 jäsentä ja yli 60 kunnanvaltuutettua. Tampereen puoluekokoukseen on ilmoittautunut yli 200 jäsentä. Puolueen ohjelmatyö käynnistyy puoluekokouksen jälkeen yli 20 työryhmässä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .