Sananvapausjärjestö vaatii selvitystä kirjaston puukotuksesta

Kirjailijoiden ja toimittajien sananvapausjärjestö Suomen PEN vaatii viranomaisia selvittämään Jyväskylän kaupunginkirjaston keskiviikkoiset tapahtumat. Vaatimuksesta vaaditaan oikeudenmukaisuutta ja ripeyttä.

"Väkivalta on surullinen ja ehdottoman väärä tapa toimia. Jyväskylässä tapahtunut väkivaltainen isku ei kaikesta huolimatta saa lietsoa pelkoa. Kirjojen kirjoittaminen, niiden kustantaminen, myyminen ja lainaaminen sekä kirjoista järjestettävät tilaisuudet ovat oleellinen osa sananvapautta", Suomen PEN tiedottaa.

PENin mukaan on poikkeuksellisen valitettavaa, että väkivaltainen välikohtaus tapahtui nimenomaan kirjastossa.

"Kirjastolaitos on suomalaisen kirjallisen kulttuurin kulmakiviä, sen arvokkaimpia helmiä. On hienoa, että kirjastoissa järjestetään lainaustoiminnan lisäksi keskustelutilaisuuksia. Kirjastot ovat paikkoja, joissa kenenkään ei pidä pelätä, vaan joissa itse kunkin pitäisi käydä useamminkin."

PEN painottaa, että ilmaisunvapautta turvaamalla turvataan myös muita kansalaisoikeuksia, kuten kokoontumisen vapautta ja oikeutta poliittiseen toimintaan.

"Tällaisiin vapauksiin ei koskaan kuulu minkäänlainen väkivaltainen toiminta. Väkivalta – tai vain sen uhka – johtaa syvempiin konflikteihin ja vaikeuttaa kaikkea kansalaistoimintaa"; PEN täsmentää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Useita henkilöitä kuulusteltu kirjaston puukotuksesta

Sisäministeri Räsänen kirjastopuukotuksesta: "Erittäin valitettavaa"

Eerola: Väkivalta mainosta vasemmistolaisten kirjalle

Vasemmistonuoret: "Jyväskylässäkin järjestäytynyttä äärioikeiston liikehdintää"

Vasemmistoliiton kansanedustaja: "Nämä eivät ole enää yksittäistapauksia"

Poliisi ottanut kiinni kirjastopuukotuksesta epäiltyjä