Sarjahukuttaja ei saanut valituslupaa korkeimmasta oikeudesta –  yli 14 vuoden tuomio lainvoimaiseksi

Istuttavaksi jää 14,5 vuotta, koska valituslupa jäi saamatta KKO:sta.

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa sarjahukuttajana tunnetulle miehelle, joka on aiemmin saanut tuomion muun muassa tapoista ja tapon yrityksistä käräjä- ja hovioikeudessa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Pekka Seppäsen muun muassa kahdesta taposta ja kolmesta tapon yrityksestä 14,5 vuoden vankeusrangaistukseen.

Toistuva kaava Seppäsen mökkireissuilla oli veneen kaatuminen. Seppänen oli hyvä uimari, ja veneessä oli toistuvasti häntä päihtyneempiä henkilöitä. Seppäsen mökki sijaitsi Polvijärvellä.

Sekä alioikeus että hovioikeus katsoivat miehen syyllistyneen kolmeen tapon yritykseen Liperissä syyskuussa 2007 sekä tappoihin Polvijärvellä heinäkuussa 2010 ja kesäkuussa 2011. Seppänen oli hukuttanut tai yrittänyt hukuttaa uhrit.

Valituslupahakemuksessa oli kysymys siitä, voitiinko Seppäsen syyksi lukea rikokset ja voitiinko hänet määrätä suorittamaan koko rangaistus vankilassa. Määräys suorittaa koko tuomio vankilassa perustuu vaarallisuusarvioon.

"Kostonhimoinen ja väkivaltainen"

Eräs todistaja kuvaili oikeudessa, että Seppäsen lähipiiri koostui alkoholisoituneista ihmisistä, jotka olivat hänestä riippuvaisia ja joiden piti tavalla tai toisella korvata oleskelunsa hänen luonaan.

Sarjahukuttajaa kuvattiin oikeudessa kostonhimoiseksi ja väkivaltaiseksi. Monet oikeudessa kuulluista kertoivat, että Seppänen oli uhkaillut heitä tai ollut heitä kohtaan väkivaltainen. Hänellä oli todistajien mukaan myös "tapana huumata ihmisiä" ja rajoittaa heidän yhteydenpitoaan muihin. Hän oli uhkaillut ja pelotellut myös uhrien läheisiä.

Osa todistajista halusi puhua oikeudessa sermin takana, jotta Seppäsen ja heidän välille ei tulisi katsekontaktia.

Hovioikeuden käsittelyn aikana tehtiin vaarallisuusarvio, jossa Seppänen todettiin erittäin vaaralliseksi. Hänen todettiin myös olleen syyntakeinen eli ymmärtäneen tekonsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.